“Galatasaray Ödülü” Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na veriliyor - Gündem
23 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ծմակ / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

30 Kasım 2011  

“Galatasaray Ödülü” Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na veriliyor -

“Galatasaray Ödülü” Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na veriliyor “Galatasaray Ödülü” Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na veriliyor

Galatasaray Lisesi, 1481 yılında kuruluşundan itibaren, Türk bilim, kültür, sanat ve edebiyat dünyasına katkı yapan pek çok değerli insan yetiştirmiştir.
1908 yılında Galatasaray Lisesi mezunu Abdurrahman Şeref Efendi ve arkadaşları tarafından kurulan ve Galatasaray Lisesi eski öğrencilerini bir çatı altında toplayan “Galatasaraylılar Derneği”, asli görevi olan yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamanın yanı sıra, bütün bu değerleri, korumayı, anmayı ve tanıtmayı da kendi görevleri arasında görmektedir.
Bu çerçeveden hareketle, Galatasaraylılar Derneği, tüm Türkiye’ye yönelik olmak ve ulusal ve uluslararası çalışmalarıyla ülkemize olumlu ve geliştirici katkılar yapmış başarılı bir Türk vatandaşına verilmek üzere bir “Galatasaray Ödülü“ nü hayata geçirmiştir. Ödül, yeniliklere öncü olmuş, Türkiye’nin yetişmiş insan gücünü başarılarıyla kanıtlamış bir kişiye sunulmak üzere her yıl bilim, kültür, sanat ve teknoloji dallarından birinde verilecektir.
Dr. Reha Bilge (Seçici Kurul Başkanı, Galatasaraylılar Derneği Eski Başkanı, yazar, yayıncı),
Prof.Dr.Şakir Ersoy (Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı, GSÜ.İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı),
Prof.Dr. Asaf Savaş Akad (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi, yazar),
Dr. Hasan Ersel (Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi, Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı, yazar),
Prof.Dr. Emin Darendeliler (İstanbul Üniversitesi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Başkanı),
Prof.Dr. Vahdettin Engin (Marmara Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, tarihçi ve yazar),
Prof.Dr. Günay Anlaş (Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Fen Fakültesi Dekanı) ve
Tevfik Bilge’den (Galatasaraylılar Derneği Başkanı)
oluşan Seçici Kurul, 2011 yılında ilk kez verilecek ödül için Ekonomi bilim dalını seçmiştir.
Seçici kurulumuz, 22 Kasım 2011 Salı günü yapmış olduğu toplantıda adaylar arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda “ Galatasaray Ödülü “nün, dünya çapındaki iktisatçımız Prof.Dr.Daron Acemoğlu’na takdim edilmesine oy birliğiyle karar vermiş, Galatasaraylılar Derneği Yönetim Kurulu da, 28.11.2011 tarihli toplantısında bu seçim sonucunu oybirliği ile kabul etmiştir.
1967 İstanbul doğumlu olan Prof.Dr.Daron Acemoğlu, dünyanın en saygın ekonomistleri arasında yer almakta ve siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği ve kurumların ekonomideki rolü üzerine yaptığı çalışmalarıyla ekonomi bilimine büyük katkılarda bulunmaktadır.


Sayın Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nu başarılarından dolayı kutlar, “ Galatasaray Ödülü” nün Türk bilim, kültür ve sanat dünyasıyla, Galatasaray Camiasına hayırlı olmasını dileriz.


Galatasaray Ödülü töreni 2012 yılında gerçekleşecektir.


Saygılarımızla
Galatasaraylılar Derneği Yönetim Kurulu

DARON ACEMOĞLU
3 Eylül 1967 yılında İstanbul`da doğan Daron Acemoğlu, 1986 yılında Galatasaray Lisesini bitirdi. Lisans diplomasını İngiltere York Üniversitesi`nden, yüksek lisans ve doktora derecesini London School of Economics (LSE)`den aldı.
Daron Acemoğlu 2000 yılında, yani henüz 33 yaşında ve öğretim üyeliğinin 7 nci yılında iken profesörlük unvanına sahip olmuştur. 1992 - 1993 yıllarında LSE`de dersler vermiş olup 1993 yılında ABD`de ki dünyaca ünlü Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) kürsü başkanlığını yürütmektedir.
Acemoğlu, ayrıca Yale, Michigan State University, University of Pittsburgh, University of Leuven 2 Belçika, University of British Colombia, University of Illinois gibi üniversitelerde de dersler vermiştir.
Aynı yıl, M.I.T.`deki öğretim üyeliği emekliliğine kadar garantiye alınmış; yani kendisine "tenure" verilmiştir. Böylece, en genç yaşta kendisine "tenure" verilen öğretim üyelerinden birisi olmayı başarmıştır.
"Review of Economics and Statistics" ve "Journal of Economic Growth" gibi önemli ekonomi dergilerin editoryasında görevler üstlenen Daron Acemoğlu`nun ilgili olduğu temel iktisadi konular şunlardır: Sürdürülebilir Büyüme, Siyasal Ekonomi, Ekonomik Kalkınma, Ekonomik Büyüme, Ekonomik Teori, Teknoloji, Gelir Ve Ücret Eşitsizliği, İnsan Gücü Ve Eğitimi, İş Ekonomileri, Ağ Ekonomileri.
Akademik hayatındaki başarılarını birçok ödülle taçlandıran Prof. Acemoğlu`nun aldığı ödüllerden öne çıkanlar şunlardır: York Üniversitesi 2 Adam Smith Hatıra ödülü, 1989
York Üniversitesi 2 Bölüm Başkanı özel ödülü, 1989
London School of Economics 2 C.K. Hobson Bursu, 1990
London School of Economics 2 Robert McKenzie Ödülü ,1990
London School of Economics 2 Robert McKenzie Ödülü, 1992
Müşteri Güveni Ve Rasyonel Beklentiler; Kurumların İnanışları Teori İle Uyuşmakta mıdır? başlıklı makalesi ile Ekonomi Dergisinde yayınlanan en iyi makale, 1994
University of Chicago - T.W. Shultz ödülü, 2004
İş Ekonomileri Topluluğu tarafından iş ekonomileri alanına yaptığı katkılardan ötürü Sherwin Rosen ödülü, 2004
Amerikan Ekonomi Akademisi tarafından John Bates Clark Madalyası, 2005
Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Bilim özel ödülü, 2006
Böylesine başarılı bir bilim kariyerine sahip olan Daron Acemoğlu, gözde bir bilim adamı olarak birçok kurum ve kuruluşa da üye olarak katkı sağlamaktadır. Üyesi bulunduğu kurum/kuruluşlardan bazıları şunlardır:
İş Ekonomistleri Topluluğu
Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi
Ekonometri Topluluğu
Avrupa Ekonomi Akademisi
Kanada Gelişmiş Araştırma Enstitüsü
Ekonomik Araştırma ulusal Bürosu
Daron Acemoğlu’nun 2007 yılında seçildiği Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi başarılı politikacı, sanatçı ve bilim adamlarının kabul edildiği, Amerika`nın en üst düzey bilim ve sanat kurumu olarak kabul edilmektedir. Acemoğlu bu kuruma eski ABD başkanlarından George Bush ve Bill Clinton ile birlikte seçilmiş, ayrıca 2001 yılı içerisinde Avrupa Ekonomik Kuruluşu (EEA) tarafından yaptırılan bir araştırmada, Daron Acemoğlu, dünyanın en önemli 1000 ekonomisti arasına 12 nci sıradan girmiştir.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+