Hataylı Ermeniler Köy İsminde Israrlı - Gündem
18 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Մասիս / Ժամ : Խաւարակ

Gündem :

08 Nisan 2014  

Hataylı Ermeniler Köy İsminde Israrlı -

Hataylı Ermeniler Köy İsminde Israrlı Hataylı Ermeniler "Köy" İsminde Israrlı

Hatay`ın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla mahalleye dönüştürülen Vakıflı`da yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlar, yaşadıkları yerin "Vakıflı Köyü Mahallesi" adıyla anılmasını istiyor Vakıflı Mahallesi Muhtarı Kartun: ``Daha önce köy ismiyle anıldık ve böyle tanındık.

Samandağ ilçesinde 35 haneli ve 135 nüfuslu Vakıflı`da yaşayan vatandaşlar bundan sonra bulundukları yerin Vakıflı Mahallesi yerine "Vakıflı Köyü Mahallesi" olarak anılmasını talep ediyor.

Vakıflı köyünde 21 yıldır muhtarlık yapan Berç Kartun (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`de Ermeni asıllı vatandaşların yaşadığı çok fazla bir köyün bulunmadığını, kendilerinin de Vakıflı köyü olarak yurt içi ve dışında tanındıklarını kaydetti.

Hatay`ın büyükşehir olmasından sonra köylerinin isminin Vakıflı Mahallesi`ne dönüştürüldüğünü ifade eden Kartun, şunları söyledi:

"Muhtarlığım boyunca köyüme yeterince hizmetler yaptığıma inanıyorum. Bu süre içerisinde devletimize ve hükümetlerimize teşekkür ediyorum. Ne dediysem `yok` demediler. Hizmette beni hiçbir zaman aksatmadılar. Aşağı yukarı hiçbir eksiğimiz kalmadı. Daha önce köy ismiyle anıldık ve böyle tanındık. Köyümüzün adının yok olması bizi üzer. Bundan sonra en azından Vakıflı Köyü Mahallesi olarak söylenmesini isteriz. Köyümüzün isminin değişmemesi için girişimde bulunduk. İnşallah büyüklerimiz buna önem verecektir."

5 dönemdir muhtar

Muhtar adayı olurken köylülerin kendisinden en az 25 yıllığına muhtar olmasını istediğini ve bunu kabul ettiğini belirten Kartun, 5 dönemdir tek aday olarak görevini gururla sürdürdüğünü anlattı.

Vakıflı`da yaşlı nüfusun yaşadığını ve gençlerin buralarda iş imkanı bulamadığı için büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Kartun, "2004 yılında Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`ni kurduk. Çok sayıda vakıf ve hazine arazisi kiraladık. Amacımız kooperatifimizi güçlendirerek üniversite okuyan gençlerimizin burada kalmasını sağlamaktı. Ama maalesef olmadı. Mahsullerimiz para etmedi, maliyetlerimizi çıkaramadık. Gençlerimize burada iş imkanı sağlayamazsak onların burada kalmaları çok zor. Bu durumda zamanla mahallemiz yok olabilir" diye konuştu.

Kartun, kendilerinin Hatay`da var olan mozaiğin bir parçası olduklarını ve temennilerinin bundan sonra da böyle devam etmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Mahalle sakinlerinin talebi

Vakıflı sakinlerinden Panos Çapar (82), doğup büyüdüğü yerin adının Vakıflı Köyü olarak kalmasını istediğini kaydetti.

İstanbul`da Bakırköy, Yeşilköy, Kadıköy gibi isimlerle anılan bir çok semt olduğunu aktaran Çapar, yaşadıkları yerin isminin de köy ile anılmasını istediklerine işaret etti.

Papken Silahlı (75) ise yaşadıkları yerin dünyada çok az benzerinin bulunduğunu, Vakıflı köyü isminin kaybolmaması için yetkililerden destek beklediklerini belirtti.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+