Türkiye`nin `100. yıl eylem planı - Gündem
03 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Արամ / Ժամ : Հոթապեալ

Gündem :

07 Ocak 2015  

Türkiye`nin `100. yıl eylem planı -

Türkiye`nin `100. yıl eylem planı Türkiye`nin `100. yıl eylem planı

7. Büyükelçiler Konfernası`nda yapılan açıklamalarla soykırımın 100. yılı için Türkiye’nin hazırladığı ‘eylem planı’ somutlaştı. Plana göre, ‘konunun tarihçilere bırakılması’ tezi yine başrolde olacak, kilise restorasyonları ön plana çıkarılacak. Dış komisyon üyeleri ise yurtdışında `şok yaratıcı` lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtiyor.
Çiçek, Meclis’teki dış komisyonların başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya AB Uyum ve Dışişleri Komisyonu başkanları, Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu başkanı ile uluslararası parlamenter asamblelerin Türkiye delegasyon başkanları katıldı.

‘Elin oğlu yapıyor’
Çiçek’in, “Elin oğlu, aslı olmayan bir soykırımı için 2015 yılını hedef alarak tüm dünyada bir kampanya yapıyor” diyerek, 2015’te Türkiye’nin ciddi bir karşı lobi faaliyeti yürütmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Temaslarında konunun tarihçilere bırakılması tezini işleyeceğini dile getiren Çiçek’in, şunları kaydettiği bildirildi:

“Tarihe ait olaylara tarihçilerin, bilim adamlarının karar vermesi gerekir. Ortak Tarih Komisyonu’nun çalışmalarından sonuç alana kadar parlamentolardan karar çıkmasının doğru değil. Komisyondan ne çıkıyorsa biz buna varız. Yabancı muhataplarımızda bu konuları işlememiz gerekiyor.”

‘Şok faaliyetlerde bulunacağız’
Meclis’teki dış komisyon üyeleri dış ülkelerde lobi faliyetleri yapacak. AB Komisyon Başkanı Mehmet Tekelioğu, Türkiye’nin şok yaratıcı ve sürpriz olarak nitelendirilebilecek faaliyetlerde bulunacağını söyledi.

‘Ahtamar anlatılmalı`
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı açıklamada 2015 için ‘kültürel diplomasi’ kavramını kullanacaklarını belirtti.

Türkiye’nin hangi dinden olursa olsun kültürel değerleri korumasına ve kilise restorasyonuna önem verdiğini bildiren Çelik, "Ahtamar Kilisesi`nde buranın onların istediği şekilde, buraya Ermeni adının verilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığımızın ve Kültür Bakanlığımızın ortak bir kararla buna olumlu görüş bildirmesi, Türkiye’nin üstünlükleri arasında sayılması ve bunun iyi anlatılmasına önem verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

‘Ani diplomasisi’
Çelik, "Binbir kilise ve 40 kapılı şehir" olarak adlandırılan Ani tarihi kentinin, 2016’da UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne girmesi için Şubat ayında önemli bir adım daha atacaklarını bildirdi.

Çelik, adına "Ani Diplomasisi" dedikleri Ermenistan ile Türkiye arasındaki ortak kültürel değerler üzerinden ne tür açılım yapılabileceğine ilişkin de çalışma yürüttüklerini belirtti.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+