İfade Özgürlüğü Olmadan İnanç Özgürlüğü Olmaz - Gündem
28 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Սիմ / Ժամ : Լուսակն

Gündem :

23 Ekim 2015  

İfade Özgürlüğü Olmadan İnanç Özgürlüğü Olmaz -

İfade Özgürlüğü Olmadan İnanç Özgürlüğü Olmaz İfade Özgürlüğü Olmadan İnanç Özgürlüğü Olmaz

‘İnanç Özgürlüğü Hakkını İzleme Raporu’, Türkiye’deki tüm inanç gruplarının sorunlarının ayrıntlı bir dökümünü yapıyor ve çözüm yollarını gösteriyor.

Norveç Helsinki Komitesi (NHC) İnanç Özgürlüğü Girişimi, Türkiye İnanç Özgürlüğü Hakkını İzleme Raporu’nu yayımladı. Temmuz 2014- Haziran 2015 dönemini kapsayan rapor, Türkiye’deki farklı inanç gruplarının yaşadığı sorunlara ve çözüm yollarına odaklanıyor.

AİHM uyarısı

İnanç Özgürlüğü Girişimi yöneticisi Dr. Mine Yıldırım tarafından kaleme alınan raporda, gerek inanç grupları tarafından dile getirilen, gerekse ulusal ve uluslararası mahkemeler tarafından tespit edilen belli başlı sorunlar, zorunlu Din Kültürü Ahlak Bilgisi (DKAB) dersleri, vicdani ret hakkı, kimliklerde din hanesi, cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınmaması ve devletin farklı inançlar karşısında tarafsızlığı olarak belirtiliyor. Raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) inanç özgürlüğü alanında verdiği kararların uygulanmadığının altı çiziliyor.

İnanç özgürlüğüne ilişkin yüksek düzey siyasi liderlerin verdikleri olumlu mesajlara rağmen, hakların somut olarak korunması söz konusu olduğunda, eskiden beri süregelen kısıtlayıcı zihniyetin temel bir siyasi problem olmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, ibadet yeri statüsünün tanınması gibi idari konularda farklı inanç ve mezhepleri dışlayan pratiklerin sürdüğü de vurgulanıyor.

İfade özgürlüğü ve inanç özgürlüğü arasındaki ilişkiye de dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer alıyor: “İfade özgürlüğü ve inanç özgürlüğü hakkının kesişiminde ise özellikle Ateizm Derneği ve üyelerine yönelik kovuşturma süreçleri, Yahudi ve Hıristiyanlara yönelik nefret söylemi kaygı verici. Nefret söylemlerinin münferit olmadığı, uzun yıllara yayılan bir süreklilik ve kalıp içerdiği görülmektedir. Yargıya taşınan başvurularda, hâkim olan inancın veya hâkim inanca mensup bireylerin öncelikli olarak korunması yerine, Türk Ceza Kanunu’nun 216 (3) Maddesi, AİHM içtihadını sistematik biçimde uygulayacak bir şekilde yorumlanmalıdır. Ek olarak, ifade özgürlüğünü kısıtlayacak önlemlere, kesin olarak gerekmediği sürece, başvurmak yerine meseleler çok boyutlulukları göz önünde bulundurularak ele alınmalıdır.”

Vakıflar sorunu

İnanç gruplarının örgütlenme özgürlüğüyle ilgili sorunlarına da dikkat çekilen raporda, Türkiye Ermenileri Patrikliği, Ekümenik Patrikhane gibi dinî kurumların tüzel kişilikleri olmadığı için hiçbir hukuki işlem gerçekleştiremedikleri belirtiliyor. Cemaat vakıflarının sorunlarının dile getirildiği raporda, şu ifadeler yer alıyor: “Cemaat vakıflarında, 2013 yılından beri vakıf yönetim seçimi yapılamamaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü 19.01.2013 tarih ve 28533 sayılı Resmî Gazete’de yayımladığı değişiklik yönetmeliğiyle, mevcut yönetmelikteki seçimle ilgili maddeleri yürürlükten kaldırmış, yenilerinin hazırlanacağını duyurmuştur. Ne var ki, 11.02.2013’te yayımladığı bir genelgeyle yeni yönetmelik hükümleri yürürlüğe girinceye kadar seçim yapılmayacağı ve mevcut yönetim kurulu üyelerinin görevlerinin devam edeceğini açıklamıştır. Tüm taleplere karşın, raporlama döneminde de, yeni yönetmelik çıkarılmadığı için cemaat vakıfları seçim yapamamaktadır. Bu genelgeyle birlikte cemaat vakıfları çerçevesinde, cemaat hayatına katılanların örgütlenme hakları askıya alınmıştır.”

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+