Gülten Akın Kalıcıdır! - Gündem
18 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Մասիս / Ժամ : Խաւարակ

Gündem :

05 Kasım 2015  

Gülten Akın Kalıcıdır! -

Gülten Akın Kalıcıdır! Gülten Akın Kalıcıdır!

Türkiye’nin en iyi şairlerinden Gülten Akın, 82 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti. En son yazdıklarında şöyle diyordu: “ İnadın anlamı yok/ Ölünüyor/ Ben bilmezden geliyorum”. Akın, Hrant Dink için de yazmıştı

Türkiye’nin en iyi şairlerinden ve insan hakları savunucu Gülten Akın, 82 yaşında hayatını kaybetti. Akın, geçen yıl, 2013’teki son kitabı ‘Beni Sorarsan/la Metin Altıok Şiir Ödülü’ne layık görülmüştü. Son kitabı ‘Beni Sorarsan’, şiirinde doruk noktası olarak nitelenen Akın, yapılan bir ankette de Fazıl Hüsnü Dağlarca`nın ölümünden sonra yaşayan en büyük şair olarak seçilmişti. 20’ye yakın şiir kitabı ve çeşitli kısa oyunlar yazan Gülten Akın’ın ‘Büyü Yavrum’ şiiri Grup Yorum, ‘Deli Kızın Türküsü’ ise Sezen Aksu tarafından bestelenmişti.

Kimdir?

Akın, 1933`te Yozgat`ta doğdu. 1955`te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi`ni bitirdi. 1956`da evlendi. Beş çocuk annesi olarak hem avukatlık hem de öğretmenlik yaptı. 1958-1972 arasında Anadolu`nun çeşitli yerlerinde yaşadı. 1972`de Ankara`ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu`nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğine seçildi. Bir yandan da İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı.

İlk şiiri 1951’de yayınlandı

İlk şiiri, 1951 yılında Son Haber gazetesinde yayınlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde de şiirleri basıldı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı. Şiirlerinde büyük ölçüde folklorik öğelerden yararlandı. İlk şiir kitabı Rüzgar Saati’ni 1956’da çıkardı. Devamında ise Kestim Kara Saçlarımı (1960), Sığda (1964), Kırmızı Karanfil (1971), Maraş`ın ve Ökkeş`in Destanı (1972), Ağıtlar ve Türküler (1976), Seyran Destanı (1979), İlahiler (1983), Sevda Kalıcıdır (1991), Sonra İşte Yaşlandım (1995), Sessiz Arka Bahçeler (1998), Uzak Bir Kıyıda (2003) ve Beni Sorarsan (2013) yayınlandı. Akın aynı zamanda birçok edebiyat ödülünün de sahibi oldu.

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Gülten Akın’ın cenazesi, Cuma günü, öğle namazından sonra Ankara Kocatepe Camii’nden kalkacak.

Karin Karakaşlı`nın, Gülten Akın`ın son kitabı `Beni Sorarsan` üzerine yazdığı 14.11.2013 tarihli köşe yazısını okumak için tıklayınız: Vaktidir ince şeyleri anlamanın

Dink için “karalama”

Akın’ın son şiirleri, kendi deyimiyle “karalamaları”, şiir sayfasında yayınlanmamak kaydıyla gönderdiği kitap-lık’ın mayıs-haziran sayısında yayınlanmıştı. Akın, Hrant Dink için de şunları “karalamıştı”:

Ahparig
Boylu boyunca
Yatırıldığın yer
Ömründe tek dinlenceydi
Dünyaya baktın ilk kez
Duru kaygısız
Soluğun bile ağırdı
Bıraktın gitsin
Ahparig

Dergide yayınlanan Akın’ın son “karalamalardan bazıları” da şöyle:

Yürüyorum
Kimselere değmeden
Kokularını duymadan
Onlar insan gibi kokmuyorlar
Kokularına korkularına
tutsak olmuşlar

Birileri sarıp sarmalamak
istiyor beni
Uyku vaktin geldi
Uyuya uyuya ölmelisin


İnadın anlamı yok
Ölünüyor
Ben bilmezden geliyorum


Ben bu dünyanın Alevisi olmalıyım
Yana yana tükenmediğime göre

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+