06 Haziran 2016
Alman Meclisi’nin soykırımı tanıyan kararının ardından Alman hükümeti Türkiye ile ilişkilerin kalıcı olarak zedelenmemesini umuyor. Türk Büyükelçisi’nin Ankara’ya çağırılmasını beklenen bir adım olarak değerlendirildi.Berlin`deki olağan basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin “güçlü ve derin” olduğunu tekrarladı. Chebli, “Türkiye`den başka bir tepki gelmemesini umuyoruz. İstikrarlı ilişkilerimiz nedeniyle başka olumsuzlukların yaşanmayacağına inanıyoruz” dedi.
Chebli, Lüksemburg, Avusturya gibi ülkelerin de Ermeni soykırımını tanımasının ardından, Türkiye`nin benzer bir tepki göstererek, o ülkelerdeki büyükelçileri geri çağırdığını hatırlattı. Chebli, “Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de dün yaptığı açıklamada, Türkiye`nin beklenen tepkiyi gösterdiğini belirtti” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyalog sürecini desteklediklerini ve desteği sürdüreceklerini kaydetti. Chebli, Dışişleri Bakanlığı olarak halen bu konuda 1 milyon euro tutarındaki iki projeye destek verdiklerini söyledi.
Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de iki ülke arasındaki ilişkilerin “geniş bir yelpazeye yayıldığını ve çok derin” olduğunu söyledi.
Seibert, Alman hükümetinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğa büyük önem verdiğini belirtti. Türkiye`nin bu yönde geçen yıllarda attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarına işaret eden Seibert, her iki taraftan da siyasi uzlaşmanın sağlanması için çabaları artırmaları talebinde bulunduklarını söyledi.
Ermeni Haber