Zilciyan Ailesinin Mesleği Edirne`de Devam Ediyor - Gündem
28 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Սիմ / Ժամ : Հուրփեայլեալ

Gündem :

09 Aralık 2016  

Zilciyan Ailesinin Mesleği Edirne`de Devam Ediyor -

Zilciyan Ailesinin Mesleği Edirne`de Devam Ediyor Zilciyan Ailesinin Mesleği Edirne`de Devam Ediyor

Edirne`nin Uzunköprü ilçesinde yaşayan Mustafa Er, Ermeni ustadan öğrendiği sanatı dünyaya yayıyor. Atölyesinde bronz, bakır ve kalaydan ürettiği el yapımı bateri zillerini, ABD ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.İstanbul`da bir Ermeni ustasından öğrendiği mesleğine 14 yıldan beri devam eden Er, dünyanın ünlü müzik gruplarının ve bateristlerinin, kendi ürettiği özel sipariş zilleri kullandığını bildirdi. Dünyanın neredeyse her yerinden sipariş aldıklarını bildiren usta, toplam 12 kişilik bir ekiple çalışıyor.


Mustafa Er, “Burada ürettiğimiz ziller hiçbiri bir başkasına benzemez. Bu el yapımı ziller aynı insanın parmak izi gibidir aslında. Nasıl insanın parmak izi birbirine benzemiyorsa, bu zillerin de birbirlerine benzerliği söz konusu değildir ve en büyük özelliği de budur." şeklinde konuştu.

Kızgın ocaklarda bronz, bakır ve kalaydan eritilip notaların işlendiği el yapımı zillerin en büyük özelliği çekiç izlerinin üst üste gelmemesi. Günlük sadece 25-30 tane arasında üretilen el emeği zillerin tanesi 25 - 250 dolara satılıyor.

Zilciyan Ailesi

Bateri zilleri, ik olarak İstanbul`lu Ermeni usta Avetis Zilciyan tarafından 1623 yılında yapıldı. Kalay ve bakırın karışımından yapılan bu zillerin olağanüstü bir sesi vardı. Daha sonra bunların yapım formulü, sadece ailenin erkek çocuklarına nesilden nesile söylenerek, tüm dünya için bir sır ohaline getirildi.

Ürettikleri benzersiz zillerle Osmanlı İmparatorluğunda büyük şan elde eden Ermeni ustalar, sultanların da dikkatini çekmişti. Gitgide meşhurlaşan bu ziller, Osmanlı ordusu ile Prusya Ordusu`nda kullanılmaya başladı.

Kerovpe Zilciyan (1828-1910) 1851`de Londra, 1867`de Paris, 1873`te Viyana, 1883`te Boston, 1893`te Chicago, 1898`de Berlin ve 1907`de Bologna`daki Dünya sergilerinde sergilediği zilleriyle ödüller kazandı.

Mikayel Zilciyan (1905-1978) aile atölyesini Samatya`dan Sağmalcılar`a taşıdı. Zilciyanların yanında yetişen Agop Tomurcuk`la Mehmed Tamdeğer, 1980`de Bağcılar`da yeni bir atölye açtılar. Zilciyan Ailesi’nin 400 yıl önce keşfettiği zilin hatırasına 29 Haziran-1 Temmuz 2011 arasında Samatya Zil ve Caz Festivali düzenlendi.

1929’da ABD’ye yerleşen Zilciyan Ailesi`nden Avedis Zilciyan (1889-1979) Massachusetts eyaletinin Norwell kentinde bir atölye açmıştı. Onun ölümünden sonra oğlu Arman Zilciyan (1921-2002) sürdürdü.

Ermeni Haber





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+