Hürriyet’ten Gomidas İçin Tuhaf Tanımlama - Gündem
18 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Մասիս / Ժամ : Փայլածու

Gündem :

28 Nisan 2017  

Hürriyet’ten Gomidas İçin Tuhaf Tanımlama -

Hürriyet’ten Gomidas İçin Tuhaf Tanımlama Hürriyet’ten Gomidas İçin Tuhaf Tanımlama

Her 24 Nisan’da ister milliyetçi-ulusalcı medya olsun ister merkez medya kategorisi altında faaliyet gösteren medya olsun Ermenilerin bir şekilde “şüpheli” olarak gösterilmesine ne yazık ki alışkınız. 100.yıldan sonra belki bu alışkanlık bir nebze hafifler diye düşünmüştük ama olmadı.

İlk kategoride sıraladığımız medya açısından çok önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Sözcü’den Emin Çölaşan zaten 24 Nisan günü yazdığı yazıyla bilindik inkarcı devlet tezlerini tekrarladı. 25 Nisan sabahı Hürriyet gazetesinin birinci sayfasında gördüğümüz ise daha “ince” bir işçiliğin ürünüydü. Haber Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Macron ile ilgiliydi. “İkinci tura Ermeni tezi ile başladı” başlığı taşıyan haberin spotunda şu cümleler vardı:“İlk turun galibi Macron ikinci tur seçim kampanyasına 1915 Olayları’nın sembol ismi sayılan ‘Komitas’ adlı Ermeni Müziysen Soghomonyan’ın heykeline çiçek bırakarak başladı.”

Spot şöyle devam ediyordu: “Macron ‘Ermeni soykırımının dünyada tanınması için mücadele vereceğini’ söyledi.”

Gomidas Vartabed

Anladık, bütün bunlar olabilirdi ama haberin başlangıcında bir tuhaflık yok muydu? Önce şunu bir söyleyelim: 24 Nisan 1915’te evinden alınan diğer 250 Ermeni aydın, gazeteci ve milletvekili ile birlikte Çankırı ve Ayaşa’a sürülen, yaşadığı travmanın sonucu olarak Çankırı’da aklını kaybeden, 1935 yılında Paris’te ölen unutulmaz müzisyen Gomidas Vartabed’den bahsediyoruz aslında burada. Ama Hürriyet’e göre Gomidas Vartabed, “1915 Olayları’nın sembol ismi” idi. Ne demekti bu sembol isim Allahaşkına? ‘Olaylar’ın içinde mi yer almıştı? Neden sembol isim olmuştu? ‘Olaylar’ı mı planlamıştı?

“Kötü niyetli olmayalım” dedik. Belki iç sayfadaki haberde detay verilmiştir. Çevirdik iç sayfadaki asıl haberi. Heyhat, orada da bir açıklama yoktu. Aynı terane orada da vardı, yalnız bir farkla: “1915 Olayları’nın sembol isimlerinden gösterilen” denmiş, bu sefer ‘Komitas’a. Bu sefer sembol isimden sembol isimler arasında olmaya doğru gerilemişti ama hala orada bir mesele vardı. Kimdi bu ‘Komitas’?

1980’ler, 90’larda milliyetçi basının Gomidas için ‘Komitas’ yazılımını tercih eder, buradan da Gomidas’ın bir ‘Komitacı’ olduğunu sonucuna varırdı. El hak, artık bu acayiplikler yok, ancak gördüğümüz bu örnek de pek masum değil. Madem adam heykeline çiçek koymuş, iki satır tanıt değil mi, kim bu adam, niye sembol isim? Eh belli ki oralara girilirse çıkılamayacak. Diğer 250 kişiden bahsetmek zorunda kalınacak, bunlardan 170’inin öldürüldüğünü, hiç geri dönmediğini söylemek gerekecek. Tam da bu nedenlerle 24 Nisan’ın bir anma günü olduğu ortaya çıkacak.

Bunlara ne gerek var? Böyle yaparsak insanları bilgilendirmiş oluruz. “Sembol isim, Komitas” de geç. Yüzleşme dediğin böyle olur.






Bu haber Agos kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(Agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+