2006-2016 Yıllarında Türkiye`de Özgürlük Alanında En Büyük Gerileme Yaşandı - Gündem
20 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Արագած / Ժամ : Հոթապեալ

Gündem :

30 Mayıs 2017  

2006-2016 Yıllarında Türkiye`de Özgürlük Alanında En Büyük Gerileme Yaşandı -

2006-2016 Yıllarında Türkiye`de Özgürlük Alanında En Büyük Gerileme Yaşandı 2006-2016 Yıllarında Türkiye`de Özgürlük Alanında En Büyük Gerileme Yaşandı

"Karar" gazetesinin Ermeni yazarı Etyen Mahçupyan, Washington merkezli sivil toplum kuruluşu "Freedom House" tarafından günler önce yayınlanan "Freedom in the World 2017" raporunu köşesine taşıdı.

2016 yılında en fazla kötüye giden ülkeler listesinde Türkiye'nin uzak ara birinci sırada olduğunu kaydeden Mahçupyan, bir yılda 15 puan kaybederek toplam puanını 38'e düşürüldüğüna dikkat çekti. "Freedom House" raporunda, "1 en iyi 7 en kötü" skalasına taşınan "siyasi haklara" 4 puan, "sivil özgürlüklere" ise 5 puan verildi. Böylece her iki kategoride de vasatın altında yer alan Türkiye'de, medya ve internet açısından ‘özgür değil" grubuna, toplamda ise "kısmen özgür" ülkeler listesine girdi.

Bu gerilemenin nedenlerine de değinen Mahçupyan, "Bu düşüşün nedeni Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında alınan yığınsal tutuklama, işten çıkarma ve kurum kapatmalar… Ancak mesele sadece geçen yılla sınırlı değil. 2006-16 mukayesesi Türkiye'nin özgürlükler açısından en kötüye giden ikinci ülke olduğunu söylüyor (ilk sırada Orta Afrika Cumhuriyeti var). Toplamda 28 puan azalma olmuş. Eğer bu kaybı telafi ederek 2006 koşullarına geri dönseydik Meksika, Kolombiya ve Paraguay'ın bugünkü seviyesine varmış olacaktık." değerlendirmesini yaptı.






Bu haber Ermeni Haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Ermeni Haber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(Ermeni Haber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+