​Fransa’da 4 Ermeni vekil Parlamentoda - Gündem
19 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Անահիտ / Ժամ : Շառաւիղեալ

Gündem :

23 Haziran 2017  

​Fransa’da 4 Ermeni vekil Parlamentoda -

​Fransa’da 4 Ermeni vekil Parlamentoda Fransa’da parlamento seçimleri yapıldı. İlk kez 4 Ermeni milletvekili parlamentoya girmeyi başardı.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un En Marche (Yürüyüş) partisi parlamento seçimlerinin ikinci turundan zaferle çıktı. "Yürüyüş" ilk kez katıldığı genel seçimlerde parlamentoda mutlak bir çoğunluk elde etti. Oyların %43’ünü alan Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, 308 sandalye kazandı. Macron’un partisinden 4 Fransız Ermeni, Danielle Cazarian, Nadia Essayan, Guillaume Kasbarian ve Jacques Marilossian milletvekili seçildiler.

Beşinci Fransız-Ermeni adayı olan Pascal Chamassian ise Fransız parlamentosunun yine Ermenilere yakın bir üyesi olan Valerie Boyer’in seçilmesi ile parlamentoya girememiş oldu.

Deveciyan yarışa girmedi

Cumhuriyetçilerin üst düzey üyesi Patrick Deveciyan Ulusal Meclis'teki tek Ermeni temsilciydi. 72 yaşındaki eski hükümet bakanı bu kez yeniden seçilmek için yarışa girmedi.

Fransa, bugün yüzbinlerce Ermeni’ye vatan olmuş durumda. Çoğunluğu Ermeni katliamlarından kurtulanların ya da koşullar gereği bu ülkeye göç edenlerin torunları olan bu Ermeniler, en önemli Ermeni Diasporasını oluşturuyor.

Macron, Fransız başkanlık yarışında 23 Nisan'da yapılacak ilk oylamadan önce "Fransız-Ermeni ilişkilerini" ayrıcalıklı olarak nitelendirmiş, kitlesel katliamlarının ve tehcirlerin başlamasının 102. yıldönümü münasebetiyle 24 Nisan'da Paris'teki Ermeni Soykırımı anıtını ziyaret etmişti. Macron’un bu adımı Fransız Ermeni Organizasyonları tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Aynı günlerde sağcı lider Marine Le Pen de, cumhurbaşkanı seçim kampanyası dahilinde, Ermeni seçmenlere yönelik açıklamalar yapmış, Fransız Ermenilerine övgüde bulunmuş ve “Dağlık Karabağ'ın Ermenistan ile yeniden birleşmesi" gerektiğini söylemişti.

Fransa, bağımsızlığına ilan etmesinden bugüne kadar Ermenistan ile sıcak bir ilişki sürdürüyor. Macron'un seleflerinden Francois Hollande, Nicolas Sarkozy ve Jacques Chirac, görevleri süresince Yerevan’a resmi ziyaretlerde bulunduklarından, Ermeni dünyası şimdi aynı adımı Macron’dan da bekliyor. Bunun yanında, Ermenistan önümüzdeki yıl ağırlıklı olarak Fransızca konuşulan 70'den fazla ülkenin bir araya getirildiği La Francophonie zirvesine ev sahipliği yaparak Fransa ile samimiyetinin diplomatik olarak altını çizmiş olacak.

Macron'un partisi En Marche (Yürüyüş), seçim ittifakı yaptığı Demokrasi Hareketi (MoDem) ile birlikte 577 üyeli Ulusal Meclis'te 365 sandalye kazandı. Böylece vaat ettiği ekonomik ve sosyal reformları hayatı geçirmek için gerekli mutlak çoğunluğa ulaştı. Bu zaferle birlikte Fransa’da ilk kez 4 Ermeni aynı anda Parlamentoya girmiş oldu. Diğer yandan, kurulacak yeni parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 158’e çıkarak rekor düzeye ulaştı.

Seçim sonuçları

Seçimlerde Merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi 133, Sosyalistler 46, Komünistler ise 26 milletvekili çıkardı. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Cephe ise yeni mecliste en az 6 sandalyeyle temsil edilecek. Le Pen, siyasi kariyerinde ilk kez milletvekili seçilmeyi başararak Ulusal Meclis'e girdi. Fransa'da merkez siyaseti temsil eden Macron, Mayıs ayındaki seçimleri kazanarak Cumhurbaşkanı olmuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen katılmıştı.





Bu haber Ermeni Haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Ermeni Haber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(Ermeni Haber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+