​83 yaşındaki gramofon ustası: Zanaat gayrimüslimlerle göç etti - Gündem
29 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Վարագ / Ժամ : Լուսափայլ

Gündem :

05 Kasım 2017  

​83 yaşındaki gramofon ustası: Zanaat gayrimüslimlerle göç etti -

​83 yaşındaki gramofon ustası: Zanaat gayrimüslimlerle göç etti ​83 yaşındaki gramofon ustası: Zanaat gayrimüslimlerle göç etti

Ermeni komşularından öğrendiği mesleği eğitimle tamamlayıp dünyanın her tarafından getirilen gramofonları tamir eden ve aynı zamanda ressam olan Erdoğan Altürk, zanaatın gayrimüslimler ile göç ettiğini söyledi.Malatya’nın Kernek mahallesinde yaklaşık 6 bin civarında tarihi eser bulundurduğu dükkânında gramofon ve her türlü sarkaçlı saat tamirciliği yapan gramofon ustası 83 yaşındaki Erdoğan Altürk, buzdolabı, radyo ve saat tamirciliğinin yanı sıra kunduracılık, terzi gibi birçok mesleği de Ermeni ustalarından öğrendiğini dile getirdi.

Malatya sanat okulunu bitirdikten sonra eğitimini Almanya’da tamamladığını belirten Altürk, sanat müzesi olarak tanımladığı dükkânında, dünya sanat eserlerini bir araya topladığını söyledi. Aynı zamanda ressam olan Altürk, yörenin kültürel yapısını yansıtan resimleri ile de dikkat çekiyor. Her parmağında bir marifeti olan Altürk, spor alanında Avrupa’da güreş, boks takımları çalıştırmanın yanı sıra, Türkiye ile Avrupa’da yüzme dereceleri, boks ve güreşte de şampiyonlukları bulunuyor.

TEK DERDİ KENDİNİ GELİŞTİRMEK

Hayatı boyunca kendini geliştirmek için uğraştığını ve bu uğraşını ilerlemiş yaşına rağmen devam ettirdiğini anlatan Altürk, “Ben okul okurken aynı zamanda tamircilik yapmak için bitpazarında bir dükkân kiralamıştım. Babamdan gizli para kazanıp Almanya’ya okumaya gitmek istiyordum. Babam da beni kendi bulunduğu şekerci, leblebici dükkânına koymak istiyordu. Ancak benim niyetim kendimi geliştirip ilerlemekti. Avrupa’dan geldikten sonra da bu mesleğe devam ettim. Gramofon çalışırken elimi koyup titreşimini dinleyip, sorunun neresinde olduğunu anlıyorum” diye konuştu. Altürk, yurtiçi ve yurtdışında gramofonların tamir için kendisine gönderildiğini söyledi.

‘TÜRKİYE ZANAAT HURDALĞINA DÖNÜYOR’

Türkiye’de zanaatkârların ezildiğini vurgulayan Altürk, şöyle devam etti: “Zanaatkârlar ‘Ben bu zanaatta ezildim. Ben çocuğumu ezdirmeyeceğim okutacağım’ diyerek kimseyi yetiştirmiyor. Çünkü ülkede zanaat diye bir şey kalmadı. Okusunlar, okutma demiyoruz, ancak bunun yanı sıra zanaatta öğrensin kötü mü olur. Türkiye zanaat hurdalığına dönüyor, gençler zanaat ile uğraşmalıdırlar.” Altürk, bilgilerini ve mesleğini geleceğe aktarmak için gelecek öğrencilere ücretsiz aktaracağını kaydetti.

'GAYRİMÜSLİMLER GİTTİ ZANAAT BİTTİ’

Bölgenin zanaatkârlarının gayrimüslimler olduğunu ve onların bölgeden göç etmesi ile birlikte zanaatkârlığın gün geçtikçe yok olmayla yüz yüze kaldığını hatırlatan Altürk, şunları dile getirdi: “Bizim mahallemizde Ermeni arkadaşlar vardı. Zanaatkârlığı genelde Ermeniler yapardı. 1950'li yıllarda yaşanan 6-7 Eylül hadisesi denen ve İzmir ile İstanbul’da Ermeni ve Rumların dükkânların ve evlerinin yakılması ile başlayan bir süreçti. O günlere kadar biz kardeş gibiydik. Bu olaylardan sonra Malatya da etkilendi. Anlayacağınız Ermeniler göç etmeye başladılar. Örneğin Çavuşoğlu’ndaki kilisenin yanında çok sayıda Ermeni yaşıyordu. Ermeniler oradan uzaklaşsınlar diye genelevini oraya yaptılar. Hrant Dink bizim mahallenin çocuğuydu. Bayramlarda birbirimize gider gelirdik. Bu mekanik zanaatını onlardan öğrendim. Zanaat okullunda öğrendiğim teknolojiyle birleştirerek bir kademe de olsa kendimi geliştirdim.”

MA / Hacı Yusuf Topaloğlu




Bu haber http://mezopotamyaajansi.com kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (http://mezopotamyaajansi.com) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(http://mezopotamyaajansi.com). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+