​Freedom House: Türkiye internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkeler arasında - Gündem
19 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Անահիտ / Ժամ : Փայլածու

Gündem :

15 Kasım 2017  

​Freedom House: Türkiye internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkeler arasında -

​Freedom House: Türkiye internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkeler arasında ​Freedom House: Türkiye internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkeler arasında

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, "İnternette özgürlük: 2017" raporunu yayımladı.

Freedom House, küresel çapta internet kullanıcılarının yüzde 87’sini oluşturan 65 ülkede internet özgürlüğünün durumunu değerlendiren raporunu açıkladı. Rapora göre internet kullanıcılarının sadece yüzde 23’ü özgür internet imkânına sahip. İnternet özgürlüğünde en kötü notu alan ülkeler listesinin başında Çin yer alıyor. Çin’i, Suriye ve Etiyopya takip ediyor. “Agos” gazetesinin detaylar aktardığı rapora göre Türkiye, özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer alıyor. Raporda Türkiye’nin Mısır ve Ukrayna ile birlikte bu yıl internet özgürlüğünün en belirgin biçimde kısıtlandığı ülkelerden biri olduğu belirtiliyor.

Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından düzenlenen ByLock operasyonlarına dikkat çekilerek, "Binlerce akıllı telefon kullanıcısı sadece kriptolu mesajlaşma uygulaması ByLock'u indirdikleri için gözaltına alındı. Uygulama Apple ve Google store'da kamuya açıktı ve isteyenin indirmesi mümkündü" ifadelerine yer verildi.

Raporun "bilgi kirliliği" ve "yalan haber" bölümünde de Türkiye'ye yer veriliyor.
Raporda, Türkiye’nin internet özgürlüğünün ciddi bir biçimde kısıtlanmasına örnek gelişmelerden biri olarak Güneydoğu’da yaklaşık 28 belediye başkanının görevden alınmasının ardından bölgede neredeyse 12 milyon kişinin internet erişiminin engellenmesi gösteriliyor.



Raporda hükmetlerin ücretli yorumcular, troller, botlar, yalan haber siteleri, liderlerin popülerliğini artırmak için propaganda merkezleri gibi yöntemlere başvurduğu aktarıldı. Raporda ‘AK Troller’e de değiniliyor ve "Türkiye'de 'AK Troller' olarak adlandırılan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından desteklendiği iddia edilen 6.000 kişi sosyal medyada tartışmaları manipüle etti, gündem yarattı ve muhalif isimlere karşılık vermek için çalıştı” deniyor.

Muhalif gazetecilerin sosyal medya hesaplarının da hacklendiğini ifade eden Freedom House, "Hacklenen hesaplardan sahte mesajlar yayınlandı ve hükümetten özür dilendi" diyor.

"Siyasi anlamda zorlu dönemlerde hükümet WhatsApp sohbet uygulamasına erişimi ya yavaşlattı, ya da tamamen uygulamayı ulaşılamaz hale getirdi" diyen Freedom House, VPN aracılığıyla sanal ağlardan erişim yollarının da hükümet tarafından tıkandığını söylüyor.





Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+