​ABD savunma bütçesi açıklandı! Türkiye’ye yaptırım kararı - Gündem
29 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Վարագ / Ժամ : Հոթապեալ

Gündem :

05 Aralık 2020  

​ABD savunma bütçesi açıklandı! Türkiye’ye yaptırım kararı -

​ABD savunma bütçesi açıklandı! Türkiye’ye yaptırım kararı ​ABD savunma bütçesi açıklandı! Türkiye’ye yaptırım kararı

ABD Kongresinin Senato ve Temsilciler Meclisi kanatları, 2021 mali yılı için savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’na son halini verdi. Tasarıda, Türkiye için de “S-400 alımına müdahil olanlara yaptırım planı” öngörülüyor. Trump kendisine sunulan bütçeyi onaylarsa, Türkiye’ye yaptırımın önü açılmış olacak. Peki yaptırım süreci nasıl işleyecek? İşte cevapları…

Kongrenin iki kanadının Konferans komitesinde kendi versiyonlarını tek yasa tasarısında birleştirdiği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı, önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasına sunulacak.

2021 BÜTÇESİNE 740 MİLYAR DOLAR AYRILDI

Tasarının nihai halinde, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635,5 milyar doları temel bütçe, 69 milyar doları savaş fonu olarak bilinen “Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar Fonu”, 8.9 milyar doları ise tasarının yetki alanları dışındaki savunmaya ilişkin harcamalar olmak üzere 713,4 milyar dolar bütçe ayrıldı. Bunun yanı sıra, Enerji Bakanlığı bütçesi altında nükleer kapasiteye ilişkin savunma harcamaları için ise 26.6 milyar dolar bütçe belirlendi.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM İSTENDİ

Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı. Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

ABD BAŞKANI 12 YAPTIRIMDAN EN AZ 5’İ SEÇECEK

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması istendi. Bu mallar da “doğal, ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı” şeklinde sıralandı.

YAPTIRIMLARIN NASIL KALDIRILACAĞI DA AÇIKLANDI

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi: “Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongre’nin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra; Türkiye’den Türk Hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231’inci bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir.”

F-35’E PARÇA ÜRETEN TÜRK ŞİRKETLERİNİN YERİNE YENİ ÜRETİCİLERİN BULUNMASI

Ayrıca tasarının 159. bölümünde ise tasarının yasalaşmasından sonra 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

2020 YILI TASARISINDA DA BENZER BİR DURUM YAŞANMIŞ, ANCAK TRUMP TÜRKİYE’YE YAPTIRIM YOLUNU AÇMAMIŞTI

Benzer bir durum 2020 yılı bütçesinde de yaşanmıştı. Trump tasarıyı onaylamış ve yasalaşmıştı. Ancak Türkiye’ye yaptırımları uygulama konusunda resmi bir adım atmamıştı.








Bu haber haber7 kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (haber7) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(haber7). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+