​410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - Gündem
25 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ցրօն / Ժամ : Այգ

Gündem :

08 Haziran 2021  

​410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü -

​410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü ​410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü

Kocaeli’de 1611 yılında kurulan Armaş Manastırı, üzerinden geçen 410 yıla rağmen varlığını sürdürüyor. Ancak 1800’lü yıllarda Ermeniler tarafından bir kısmı matbaa olarak kullanılan tarihi yapı, bugünlerde çöplüğe dönmüş durumda. Bölge halkı, manastırın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Kocaeli‘nin İzmit ilçesine bağlı Akmeşe bölgesinde, 1611 yılında İran Ermenileri tarafından kurulan ‘Armaş Manastırı‘ bünyesinde yer alan tarihi yapı, yok olmamak için direniyor.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 2]Akmeşe Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan tuğla örgülü tarihi yapının, 1800’lü yıllardan Ermeniler tarafından matbaa olarak kullanıldığı tarih kitaplarında yer alıyor.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 3]Etrafı yabani otlarla sarılan, zaman içerisinde yıpranan, taşları dökülen ve çöplüğe dönen matbaa, terk edilmiş ürkütücü görüntüsüyle görenleri şaşırtıyor.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 4]Harabeye dönen matbaanın restore edilerek, turizme kazandırılmasını talep eden bölge halkı, bu isteklerini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne iletti. Tarihi yapının, ilerleyen zamanlarda restore edilmesi bekleniyor.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 5]“BU ESERE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Tarihi yapının, 1800’lü yıllarda Ermenilerin yaşadığı sürelerde matbaa olarak kullanıldığını ifade eden Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Rahim Varol, “Bu tarihe sahip çıkmak gerekiyor. Tarihi yapının hemen yakınında bir okulumuz bulunuyor. Bu matbaa, yıkılmaya yüz tutmuş bir tarihi eserimizdir. Konuyu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a ilettik. Kendisi de bunu gündeme getirdi. Sanıyorum ki ilerleyen süreçlerde bu alanımızla ilgilenecektir” dedi.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 6]“ESKİ YATILI OKUL YOK OLDU, BU DA YOK OLMASIN”

Eserin, Türkiye’nin en eski matbaalarından biri olduğunu kaydeden Varol, şu ifadeleri kullandı:

“Akmeşe’mizde yaşayan bir iş adamı geçtiğimiz dönemlerde ufak bir restorasyon çalışması yapmak için çalışma başlatmıştı. Fakat bazı sebeplerden dolayı durduruldu. O zamandan bu yana yapılan hiçbir şey yok.”[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 7]Varol, “Akmeşe’nin tarih kokan güzelliğine sahip çıkmamız lazım. En azından restore edilsin ve turistlere açılır” ifadelerini kullandı.[410 yıllık Armaş Manastırı çöplüğe döndü - 8]“Zaman zaman turlarla gelenler var. Mahallemizdeki caminin hemen arkasında eski yatılı bölge okulumuz vardı. Depremde çatısı yıkıldığı için yıktırıldı ve yerine yenisi yapıldı” diye konuşan Varol, “O yok oldu, bu yapının da yok olmasına müsaade edilmemeli. Bu matbaanın yapılmasından sonra büyük kitlelerle turistlerin geleceğine inanıyorum. Biliyorsunuz ki Kuzey Marmara Otoyolu’nun Akmeşe çıkışı var. Bu ulaşımı da kolaylaştırdı. Yetkililerden bu yapıya sahip çıkmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.








Bu haber ntv kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ntv) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(ntv). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+