Dışı Cenk Taşkan İçi Majak Toşikyan’dır - Gündem
07 Ekim 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Հոռի / Օր : Աստղիկ / Ժամ : Արփող

Gündem :

23 Eylül 2022  

Dışı Cenk Taşkan İçi Majak Toşikyan’dır -

Dışı Cenk Taşkan İçi Majak Toşikyan’dır Dışı Cenk Taşkan İçi Majak Toşikyan’dır

Kemal Yalçın

Majak Toşikyan Türkiye’de “Cenk Taşkan” takma adıyla Nükhet Duru’nun yeteneğini keşfetmiş, onun için 55 şarkı bestelemişti. Nükhet Duru, Cenk Taşkan’ın bestelediği “Beni benimle bırak” ve “Cambaz” adlı şarkılarıyla meşhur olmuştu.

Nükhet Duru “Cenk Taşkan Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli bestecilerindendir. Bestelerinin hiçbiri diğerine benzemez. Bizimki sadece müzikal bir yolculuk değildi. Ben kendisinde aynı zamanda “insanı” gözlemliyordum,” sözleriyle tanımlıyor Cenk Taşkan’ı.

Majak Toşikyan “Cenk Taşkan” takma adıyla Nükhet Duru başta olmak üzere Türkiye pop müziğinin yıldızları olan; Hümeyra, Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, Coşkun Demir, Tanju Okan, Sibil Pektorosoğlu, Sezen Aksu, Zuhal Olcay, Nil Burak, Salim Dündar, Ayten Alpman, Yeşim Salkım, Beyaz Kelebekler, Pakize Suda, Modern Folk Üçlüsü, Mehmet Teoman-Ayşegül Aldinç, Funda Arar, Yaşar İpek, Işıl Yücesoy, Goncagül Sunar, Cenk Eren, Ayça Varlıer, Petro, Oktay Alkan, İskender Doğan, Ati, Kerem D., Bülent Yetiş, Levent Yüksel ve Aşkın Nur Yengi için 400 kadar şarkı bestelemişti.

Sadece bunlar mı? Hayır. Majak Toşikyan “Cenk Taşkan” adıyla Yedi Kocalı Hürmüz, Yaşa Sevgili Dünya, Cahide, Kamelyalı Kadın, Ölüleri Gömün, Sultan-i Seyirlik, Zalim Mahmut, Çöl Fırtınaları, Guguk Kuşu, Frankenstein, Kahramanmaraş Kurtuluş Destanı başta olmak üzere 16 Kabere Show, Müzikal ve tiyatro müziklerini besteledi.

Dahası da var. Majak Toşikyan “Cenk Taşkan” adıyla Ali Sami Yen Stadyumu Kapanış Müziklerini, İstanbul Türk Telekom Arena Stadyumu Açılış Seremoni Müziklerini besteledi.

Cenk Taşkan Türkiye’ye bilgisini, sevgisini, canını, gençliğini verdi. Fakat Türkiye ona Ermenice “Majak Toşikyan” olan gerçek adını özgürce kullanma hakkını vermedi. 1965 yılında ilk kez sahneye çıktığı zaman orkestra sorumlusu Yavuz Özışık “Majak Toşikyan ismi iyi olmaz, başına bela açar. Senin adın bu akşamdan itibaren Cenk Taşkan olacak,” dedi ve “Karşınızda gitarda Cenk Taşkan!” anonsunu yaptı! Gazinodaki müşteriler sevinçle alkışladılar onu. Artık dışı Cenk Taşkan, içi Majak Toşikyan oldu. Cenk Taşkan gülüyor, içindeki Majak Toşikyan ağlıyordu! Hayatı boyunca hep böyle oldu. Öz kimliğini ve öz adını gizleyerek bir Türkçe takma adla yaşamanın ne olduğunu ancak yaşayan bilir!

Majak Toşikyan gerçek ismiyle Ermenistan’da çok sayıda Ermenice şarkı besteledi. Ödüller aldı. Hrant Dink Çağdaş Oratoryosu, Asırdan Asıra Ahtamar, Sasunluların Dansı gibi büyük eserlerin müziklerini yaptı. Fakat Ermenistan’da onu kimse Cenk Taşkan olarak bilmiyordu. Majak Toşikyan tek kanatlı kartaldı! Ne Türkiye’de ne de Ermenistan’da iki kanadıyla uçamadı. Her zaman onun bir kanadı kırıktı! Hayatını şu sözlerle özetledi:

“Hayatım Majak Toşikyan’dan Cenk Taşkan’a, Cenk Taşkan’dan Majak Toşikyan’a gidip gelmelerle devam ediyor. Yaşım 73 oldu. Bazı günler bir İstanbul’a, Yerivan’a, bir Montreal’e alıp başımı gidiyorum. Keşke olduğum gibi görünebilseydim, göründüğüm gibi yaşayabilseydim! Keşke için dışım bir olabilseydi! Keşke anayurdumda, var olduğum topraklarda kendi kimliğimle, anamın bana verdiği isimle Majak olarak huzur ve mutluluk içinde yaşayabilseydim. O zaman hem Türkiye hem de ben daha mutlu olurduk. Ben de daha çok eserler yaratabilir, Türkiye ve dünya müzik dünyasına daha çok katkıda bulunabilirdim. Ben bütün bestelerimi işte böyle güzel bir Türkiye ve dünya yaratabilmek arzusuyla ve özlemiyle yaptım. Emeklerimin boşa gitmediğini, gitmeyeceğini düşünerek mutlu oluyorum.”

Majak Toşikyan ile Yerevan’da tanıştım

İstanbullu Herman Hintiryan 2019 yılında, Yerevan’da beni Majak Toşikyan ile tanıştırdı. O güne kadar ben de onu hiç görmemiştim. “Cambaz” şarkısı çok hoşuma giderdi. Bestecisi “Cenk Taşkan”ı gıyabında tanırdım. Fakat Cenk Taşkan’ın aslında özbeöz Ermeni Majak Toşikyan olduğunu hiç duymamıştım. Utandım duyarsızlığımdan! Vicdanım sızladı!

Majak Toşikyan ile dört gün beraber olduk, fakat kırk yıllık dost gibi kaynaşıverdik birbirimize.

Majak Toşikyan ünlü Ermeni Şairi Kevork Emin’in Sasunluların Dansı adlı sekiz sayfalık şiirini 50 yıllık müzik bilgi ve deneyimleriyle bestelemiş, yorumlamış, orkestrasyon çalışmalarını yaparak bir yıl içinde bitirmişti. Sasunluların Dansı için Kanada’dan gelmişti.

Beni Benimle Bırak Majak Toşikyan’dan Cenk Taşkan’a

Vercihan Ziflioğlu, Cenk Taşkan’ın hayat hikayesini yazdı. Kitabına Beni Benimle Bırak Majak Toşikyan’dan Cenk Taşkan’a adını verdi. Bu kitap Kuzey Işığı Yayınevi tarafından, Ankara’da, 2021 Ekim ayında yayımlandı. Vercihan Ziflioğlu’na bu ilginç, öğretici ve düşündürücü kitabı yazdığı için çok teşekkür ediyorum. Bu yazıyı yazarken hem “Beni Benimle Bırak” kitabından hem de Majak Toşikyan’la yaptığım özel söyleşiden faydalandım. Kitabından faydalandığım ve alıntılar yaptığım için Vercihan Ziflioğlu’na ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.

“Beni Benimle Bırak” kitabını okuyunca 1970 sonrası Türkiye’sinin insanlık anlayışını, Türkiye’nin toplumsal bilinçaltını görecek, vicdanınız sızlayacaktır.

Sireli Hay Yeğhparıs Majak Toşikyan, Sevgili Ermeni Kardeşim Majak Toşikyan hayatını bana sansürsüz, içinden geldiği gibi anlattığın için ben de sana çok teşekkür ederim. Senin acıların benim de acılarımdır! Seninle birlikte güler benim yüreğim!

Türkiye ve dünya seninle birlikte daha güzel!

İyi ki varsın! İyi ki varsınız! İyi ki varız!

Bu yazımın tamamını KALEMLER VE YÜREKLER adli kitabımda yayınladım.

Ayrıca İstanbul Maltepe Belediyesi’nin yayınladığı İSTASYON dergisine yayınladım.





Bu haber akunq kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (akunq) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(akunq). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+