Papa Francis: AB ülkeleri göçmenlerle ilgili sorumluluğu paylaşmalı - Gündem
28 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Սիմ / Ժամ : Խաւարակ

Gündem :

07 Kasım 2022  

Papa Francis: AB ülkeleri göçmenlerle ilgili sorumluluğu paylaşmalı -

Papa Francis: AB ülkeleri göçmenlerle ilgili sorumluluğu paylaşmalı Papa Francis: AB ülkeleri göçmenlerle ilgili sorumluluğu paylaşmalı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göçmenlerin kabulü konusunda sorumluluğunu paylaşmaları çağrısında bulunurken, bu insanların geldikleri ülkelere geri gönderilmemelerini istedi.

Bu arada İtalya, Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait Geo Barents gemisindeki 572 düzensiz göçmenden sadece 357'sinin karaya çıkmasına izin verdi.

İtalya’da aşırı sağcı hükümetle, göçmenlerin ülkeye kabulü konusunda sivil toplum kuruluşları arasında gerginlik tırmanırken, Papa Francis Bahreyn’den Vatikan’a dönüşü sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamayla, AB üyesi ülkelere önemli mesajlar verdi.

Papa Francis, “Avrupa Birliği işbirliği ve yardım politikası benimsemeli. Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve İspanya'yı kıyılarına gelen tüm göçmenlerin sorumluluğuyla baş başa bırakmamalı." dedi.

Göçmen yükünün eşit bir şekilde paylaşılması gerektiğini savunan Papa Francis, “AB’nin her hükümeti, kaç göçmen alabileceği konusunda anlaşmalı. Göç politikası tüm ülkeler tarafından kabul edilmeli. Bir uzlaşı olmadan göçmen politikası oluşturulamaz.” ifadesini kullandı.

Bu arada İtalya’da yeni sağcı hükümetin Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Papa Francis’e bu açıklamasından dolayı teşekkür ederek, Katolik liderin n açıklamasını “akıl ve irfan dolu bir konuşma” olarak tanımladı.

Salvini yaptığı yazılı açıklamada, “İtalya bütün göçmenleri alamaz ve İtalya bu konuda tek başına bırakılmamalı.” dedi.

İtalya, yanaşmasına izin verdiği ikinci STK gemisindeki göçmenleri de "seçerek" aldı

Bu arada İtalya’nın, Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait Geo Barents gemisindeki 572 düzensiz göçmenden sadece 357'sinin karaya çıkmasına izin verdi.

Akdeniz'de son haftalarda yaptığı operasyonlarla göçmenleri kurtaran ve bu insanların tahliyesi için açık denizde günlerce İtalya'dan güvenli liman tayin etmesini bekleyen Geo Barents gemisinin dün akşamüstü Katanya Limanı'na gelmesine izin verildi.

Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin kısa süre önce kabul ettiği kararname çerçevesinde gemideki 572 göçmenin tamamının inmesine izin verilmedi.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, gemiye çıkan yetkililer göçmenlerin sağlık durumlarını tek tek değerlendirdi ve sadece durumu hassas kabul edilen 357 kişinin karaya çıkmasına yeşil ışık yaktı. 215 göçmen ise gemide kaldı.

MSF'den yapılan açıklamada, "Bir kurtarma operasyonu ancak tüm kurtarılanların güvenli bir yere tahliye edilmesiyle tamamlanmış sayılabilir. İtalyan yetkililerin önerdiği kısmi ve seçici tahliye, uluslararası deniz hukukuna göre yasal olarak değerlendirilemez." ifadeleri kullanıldı.

SOS Humanity isimli STK, İtalya hükümetine karşı yasal yollara başvuracak

Katanya Limanı'na dün sabaha karşı yanaşan ilk gemi olan Almanya merkezli STK Sos Humanity'nin Humanity-1 isimli gemisi ise güvertesindeki 179 göçmenden 144'ünü tahliye edebilmişti. 35 kişi ise durumu aciliyet gerektirmeyen sağlıklı olarak değerlendirilmiş ve gemide bırakılmıştı.

SOS Humanity'den yapılan yazılı açıklamada, İtalyan makamlarının, Humanity-1 gemisine bu 35 kişiyle limandan ayrılması talimatı verdiği ancak gemi kaptanının, kurtarılanların tamamının tahliyesi gerçekleşmeden limandan ayrılmayı kabul etmediği bildirildi.

Açıklamada, SOS Humanity'nin, İtalyan hükümetinin 35 kişinin karaya çıkmasına izin vermeyen uygulamaya yol açan kararnamesine karşı yasal işlem başlatacağı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma- Altyapı Bakanı Matteo Salvini, İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ve Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun imzaladığı üçlü kararnameyle, Humanity-1 ve Geo Barents gemilerine, güvertelerindeki durumu aciliyet içeren insanlara yardım sağlamak için gereken sürenin dışında İtalyan kara sularında durma yasağı getirilmişti.

Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Akdeniz'in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Deniz ve hava koşullarının iyi seyrettiği günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşıyor.

Denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devletler yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK'ler, Avrupalı devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük yaşıyor.

Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer, genellikle İtalya oluyor.

Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.





Bu haber euronews kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (euronews) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(euronews). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+