Pangaltı Mıhitaryan’ın borcu 71 milyon TL - Gündem
05 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ահրանք / Ժամ : Աղջամուղջ

Gündem :

06 Haziran 2023  

Pangaltı Mıhitaryan’ın borcu 71 milyon TL -

Pangaltı Mıhitaryan’ın borcu 71 milyon TL Pangaltı Mıhitaryan’ın borcu 71 milyon TL

Pangaltı Mıhitaryan Mektebi ve Manastırı Vakfı’nın yeni yönetim kurulu, okul ile vakfa ait mülklerin durumuna ilişkin bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. 71 milyon TL (3 milyon 801 bin dolar) borcu bulunan vakıf yönetimi, okulun her ay 2 milyon TL gideri olduğunu açıkladı. Vakfın büyük kira getirisi olarak baktığı ‘Lotus’ projesinden ise aylık 1 milyon 200 bin TL kira geliri elde edildiği belirtildi.

Vakfın toplam geliri: 1 milyon 200 bin TL
25 Mayıs Perşembe akşamı okulun salonunda yapılan toplantıya Rafael Jozef Alik başkanlığındaki yeni vakıf yönetimi, Başrahipler Hagopos Çopuryan ve Sarkis Ermen eski vakıf başkanları Arman Kamar ve Artin Kahraman, bazı kilise vakıf başkan ve yöneticileri ile halk katıldı. Açılış konuşmasını yapan Alik, yönetim kurulunun görev dağılımı hakkında bilgi verdi.

Bütçe hakkında da katılımcıları bilgilendiren Alik, vakfın 71 milyon 315 bin TL borcu olduğunu açıkladı. Vakfın, Surp Agop Hastanesi Vakfı’na 700 bin dolar (13 milyon 130 bin TL), bankalara ise 10 milyon 128 bin TL borcu bulunuyor.

Lotus AVM, sıraevler ve Westinn Hotel’den elde edilen kira gelirlerini kamuoyuyla paylaşan vakıf başkanı, bu tutarın aylık 1 milyon 510 bin TL olduğunu açıkladı. Lotus yönetimine aylık 310 bin TL ödeme yapan vakıf, bu rakam düşüldüğünde aylık net 1 milyon 200 bin TL kira geliri elde ediyor. Kira gelir dağılımı şu şekilde: Sıraevler: 133 bin TL, Westinn Hotel: 490 bin TL, Lotus AVM içerisinde bulunan dükkânlar: 430 bin 200 TL, 90 Parsel (Caffe Nero’nun bulunduğu yer): 456 bin 800 TL.

Okulun aylık gideri 2 milyon TL
Vakıf yönetim kurulu, okulun her ay 2 milyon TL gideri olduğunu ve 800 bin TL bütçe açığı verdiklerini ifade etti. Alik, Surp Agop Vakfı’ndan her ay borç aldıklarını da söyledi.

Mülk konusunda vakfa yardımcı olan Onnik Peştemalciyan, Lotus Projesi başlıklı detaylı bir sunum yaptı. Otel kirasının Amerikan Doları kuruna göre aylık 25 bin dolara denk geldiğini, yıllık 300 bin dolar kira getirisi olduğunu belirten Peştemalciyan, düşük kira geliri elde edildiğini, bu ücretin minimum 50-100 bin dolar arası olması gerektiğini ifade etti.

Peştemalciyan: ‘Belge bulmakta zorlandık’
Sunumda geçmiş yönetim kurulunun Lotus projesi için yaptığı sözleşmeler hakkında bilgiler veren Peştemalciyan, şöyle konuştu: “Arkadaşlar hizmete geldiği zaman bu araştırma için bize belge gerekiyordu. Fakat ilgili belgeleri maalesef hiçbir yerde bulamadık. Yani, sadece 14 Şubat 2014 tarihli ilk sözleşmeyi bulduk. Vakfın o tarihten sonra başka hiçbir projesi yoktu. Belgeler arasında da ilgili 90 parsellik proje yoktu. 87 parsele dağılan AVM, otel ve apart modelleri bulundu. Ana projeden bahsediyorum, bir tek proje planı vardı. Biz bunu ihtarname yoluyla eski vakıf yönetiminden talep ettik, süre verdik, geldiler. Ellerinde ekspertiz raporu olup olmadığını sorduk. Çünkü bunlar hakikaten derin bir ekspertiz çalışması gerektiren işlemler. Ellerinde herhangi bir ekspertiz raporu olmadığını ve sözleşmenin eklerinin kendilerinde olmadığını tutanak halinde bize yazarak verdiler.”

Peştemalciyan, ayrıca, proje planlarını ve sözleşmeleri noter, mimar ve belediyeden talep etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
Mülk paylaşım sözleşmesinde hukuki yardım alınmadığını; eksper raporlarının olmamasının büyük bir hata olduğunu savunan Onnik Peştemalciyan, “Bu çaptaki sözleşme ile paylaşım kesinlikle şahıs iradesine bırakılmaz. Kurum iradesine bırakılır. İster vakıf olsun ister başka bir şey olsun” dedi.

Kayıp sözleşme ekleri
Yönetim kuruluna Lotus projesi konusunda danışmanlık yapan Peştemalciyan, sunumunda, mülklerin paylaşımına ilişkin proje planları üzerinden bilgiler de verdi. Vakfın, geçmişte kiracı olan Boyner ile davalık olduğunu hatırlatan Onnik Peştemalciyan, sürece farklı bir avukat ile devam edilmesi ve hukuki desteklerin alınmasının fayda sağlayabileceğini belirtti.

Westinn Otel sözleşmesiyle ilgili bilgiler de veren Peştemalciyan, otelin 40 yıllığına kiralandığını ancak sözleşmelerde yer alan maddelerin yanlış olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Oteli 40 yıllık kiraya veriyorsunuz. Herhangi bir artış için 25 yıl üretmek zorundasınız. Devir hakkı vermişsiniz, alt kiralama hakkı vermişsiniz. Bir de daha da ilginç şeyler var. Bu sözleşmeden tek nüsha yapılıyor. Onun da mantığını henüz anlamış değiliz. Sözleşmenin arkasında beş tane ek var. Bu ekleri bulamıyoruz, yok. Çok önemli ekler var. Yani hukuki bir süreçte neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Çünkü bulamıyorlar, yok diyorlar. 23 Şubat 2023 tarihli toplantıda konuşulanları tutanak altına aldık, onlara sorular sorduk. ‘Bizde hiçbir ek yoktur’ diye imza attılar. Bunlar söyleme dayanan şeyler değil. Bunlar hepsi yazıya, imzaya dayanan, şu ana kadar bütün gördükleriniz.” Otel yönetiminin vakfa 93 bin dolar borcu bulunuyor. Borcu alacaklarını belirten vakıf yönetimi, süreci yakından takip ettiklerini ifade etti.

Seçim kararı sonrası imzalanan belgeler
Türkiye Ermeni Katolik toplumu, 26 Eylül 2022’de yaptığı toplantıda, seçim tarihini 18 Aralık 2022 olarak netleştirmişti. Yönetmelikte yer alan 10. maddenin 4. bendinde ‘Mevcut vakıf yönetimi, idare ve temsil görevini yeni seçilecek vakıf yönetimi göreve başlayıncaya kadar sürdürür. Seçim kararının alındığı tarih itibarıyla vakıf malları üzerinde temliki tasarruf işlemlerine ilişkin karar alınamaz, işlem yapılamaz’ ibareleri yer alıyor. Toplantıda yapılan açıklamaya göre eski yönetim kurulu, seçim tarihinin netleşmesinin ardından AVM’de bulunan bir gayrimenkulü 12 Aralık 2022’de kiraya vermiş.

Peştemalciyan, yönetmelikteki ilgili maddeyi hatırlattı ve şöyle dedi: “Birtakım belgeler var, bunlar seçim kararı alındıktan sonra imzalanmış. Seçim yönetmeliğinde ‘Seçim kararının alındığı tarih itibarıyla vakıf malları üzerinde temliki tasarruf işlemlerine ilişkin karar alınamaz’ diye bir madde var. Siz cari işlemlerinizi yapın ama gelecek yönetimi tasarruf altına sokmayın. Bu borç, kiralama ya da bu tip belgeler olabilir. Bu çok büyük bir hatadır ve şahsi sorumluluğa girecek işlemlerdir.”

Peştemalciyan, tahliye için 579 bin dolar borç alındığını ancak yönetim kurulu kararlarında böyle bir bilginin yer almadığını da tespit ettiklerini söyledi: “579 bin doları alıyorsunuz, ‘Hibe olarak kaydedeceğiz’ diyorsunuz. Bir kere birinden para aldığınız zaman, hibe olarak kaydedebilmek için karşı tarafın yazılı muvafakati ve imzası gerekir. Bu şekilde olmaz. Zaten tahliye, yüklenicinin gerçekleştirmesi gereken bir durum. Burada şahsi bir sorumluluk var.” Yeni yönetim, gayrimenkuller üzerinde yaptığı araştırma sonucu sıraevler haricindeki mülklerin hak dağılımlarının sözleşmede yer aldığı gibi %55 (müteahhit) %45 (vakıf ) şeklinde olmadığını, metrekare hesaplamasına göre vakfın yüzde 38’lik hak sahibi olduğunu belirtti.

Peştemalciyan, “Pırlanta gibi bir yeri, yanlış kararlarla, hukuki destek almadan kiraya vermişler. Burada 1 milyon 200 bin TL gelir var ve geçmişten gelen borçlarla uğraşıyoruz. Bu borçların nereden doğduğunu bilmiyoruz” dedi.

Arman Kamar eleştirilere cevap verdi: ‘İnşaatı yapmaya mecburduk’
Sunumun sonunda yönetim kurulu, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Toplantıyı yakıdan takip eden vakfın eski başkanı Arman Kamar, eski yönetim kuruluna yönelik eleştirilere cevap verdi. İnşaata ilişkin yapılan eleştiriler hakkında Kamar,“Hem maddi olarak hem de arsayı kurtarmak için, o inşaatı yapmaya mecbur kaldık” dedi. Oteli kiraladıkları dönem dolar kurunun 8 TL bandında olduğunu söyleyen Kamar, bugün ise kurun 20 civarlarında olduğunu belirtti.

Arman Kamar, kendi dönemlerinde mülkle ilgili çeşitli davaların açıldığını ve bu davalara yüksek bedeller ödendiğini belirtti. Alınan borçlara ilişkin ise, “Okulu ayakta tutmak zorundaydık” dedi. Kamar, sunumda, yönetim kuruluna yönelik yapılan ‘hukuki destek alınmadığı’ sözlerine ilişkin, farklı avukatlardan görüş aldıklarını da ifade etti. Kamar, otelle ilgili yapılan sözleşmelerin avukatlar, Kerabaydzar Zekiyan ile Surp Agop Vakfı’nın da süzgecinden geçtiğini belirtti.





Bu haber agos kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+