Ermenistan Parlamento Başkan Yardımcısı, Japonya Danışmanlar Meclisi Başkan Yardımcısı ile görüştü -
Ermenistan Parlamento Başkan Yardımcısı, Japonya Danışmanlar Meclisi Başkan Yardımcısı ile görüştü
Ermenistan Ulusal Mecli Başkan Yardımcısı Hakob Arşakyan, Japonya'da Japonya Danışmanlar Meclisi Başkan Yardımcısı Hiroyuki Nagahama ile görüştü
Japonya’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Hakob Arşakyan, Japonya Ulusal Meclisi Danışmanlar Meclisi Başkan Yardımcısı Hiroyuki Nagahama ile bir araya geldi.
Ermenistan Ulusal Meclisi’nin aktardığı bilgiye göre, görüşmede taraflar Ermenistan-Japonya iş birliği gündemindeki konuları ele aldılar. Arşakyan, Ermenistan’ın Japonya ile karşılıklı saygı ve demokratik değerlere dayalı çok yönlü ilişkilerin gelişimini çok takdir ettiğini vurguladı. Ayrıca, her iki ülkenin yasama organlarının merkezi rolünü dikkate alarak, parlamentolar arası iş birliğinin derinleştirilmesine olan ilgisini dile getirdi.
Ermeni yetkili, Japonya’nın Ermenistan’a sağladığı destek için teşekkür ederek, Japonya’nın ekonomik kalkınma alanındaki katkılarının önemini özellikle vurguladı. Görüşmede, ekonomik ve yatırım bağlantıları, turizm ve insani değişimlerin teşvik edilmesi alanlarında kullanılmamış ciddi bir potansiyelin bulunduğu da belirtildi.
Arşakyan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Japon bilim insanı Yoshiaki Hagiwara’ya yüksek teknoloji alanındaki katkılarından dolayı devlet ödülü verilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Taraflar ayrıca “Expo 2025” Dünya Fuarı’na da değindi. Arşakyan, Ermenistan’ın bu fuarda yer alarak ülkenin ekonomik, kültürel, teknolojik, eğitim ve turizm potansiyelini tanıttığını aktardı. Bu bağlamda, Japonya’da açılan ve 1500 öğrenciye modern meslekler ve gelişen beceriler konusunda eğitim imkânı sunacak olan “TUMO Gunma” eğitim merkezinin faaliyetleri de önemle vurgulandı.
Ermeni yetkili, bölgesel barışın sağlanması gündemine bağlılıklarını yineleyerek, iletişim yollarının açılması, ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi ve “Barış Kavşağı” girişiminin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Arşakyan, Ermenistan’ın Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu ve karşı taraftan da yapıcı bir yaklaşım beklediklerini belirtti.
Japonya Danışmanlar Meclisi Başkan Yardımcısı Hiroyuki Nagahama ise Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecine desteğini ifade ederek, bunun bölgede uzun vadeli ve sürdürülebilir barış için önemini vurguladı.
Nagahama, Japonya’da açılan TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi’ni, eğitim iş birliğinin derinleştirilmesi ve Ermenistan-Japonya ilişkilerinin gelişimi açısından önemli bir girişim olarak değerlendirdi. Ermeni yenilikçi eğitim modelinin Japonya’da uygulanmasından dolayı özel teşekkürlerini sundu.
Nagahama, yüksek teknoloji alanında iş birliği için büyük bir potansiyelin bulunduğunu belirterek, ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi yönünde kararlılıklarını teyit etti. Ayrıca 2024 yılındaki deprem sırasında Ermenistan’ın gösterdiği empati ve destek için şükranlarını dile getirdi.
Japon yetkili, Japonya Parlamentosu’nun her iki kanadının da “Ermenistan ve Japonya Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması”nı onayladığını belirtti ve bu anlaşmanın ikili ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağı yönündeki umudunu dile getirdi.
Görüşmenin sonunda taraflar, uluslararası platformlarda karşılıklı desteğin, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli bir faktör olduğunu yeniden teyit ettiler.
Bu haber ermenihaber kaynağından gelmektedir.
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (ermenihaber) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(ermenihaber). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com