​Bilinen tüm eski Ermeni yazıtları, çevrimiçi bir platformda toplanıyor - Gündem
25 Temmuz 2025 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Հրոտից / Օր : Ցրօն / Ժամ : Փայլածու

Gündem :

18 Temmuz 2025  

​Bilinen tüm eski Ermeni yazıtları, çevrimiçi bir platformda toplanıyor -

​Bilinen tüm eski Ermeni yazıtları, çevrimiçi bir platformda toplanıyor ​Bilinen tüm eski Ermeni yazıtları, çevrimiçi bir platformda toplanıyor

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'daki Madenataran Mesrop Maşdots Araştırma Enstitüsü, Ermenistan’ın zengin tarihi yazıt arşivini tek bir adreste toplayacak çevrimiçi bir platformu duyurdu. 2026’nın ilk aylarında ulaşılabilir hale gelecek platformla, Tüm Armenologlar, araştırmacılar ve bilim insanları aradıklarını saniyeler içinde bulma şansına sahip olacak.

Ermenistan'ın başkenti Yerevan'daki Madenataran Mesrop Maşdots Araştırma Enstitüsü, 2026'nın ilk aylarında dünyada bilinen neredeyse tüm eski Ermeni yazıtlarının fotoğraflarının sergileneceği bir çevrimiçi platform açacağını duyurdu. Bu platform, Ermenistan’ın zengin tarihi yazıt arşivini tek bir adreste toplamayı amaçlıyor.

Ermeni yazıtlarını, tarihini, edebiyatını ve kültürünü destekleme misyonuyla çalışan Madenataran, her ülkeden Armenologların araştırma çalışmalarına 18 yıldır dijital programlarıyla ve çevrimiçi platformlarıyla destek oluyor. 2007'den beri Matenadaran Yeni Teknolojiler Direktörlüğü ve Danışmanlığı görevinde olan Gurgen Gasparyan'a göre yaklaşık 13 bin Ermeni yazıtından sekiz bini Madenataran'da ve dijital ortamda herkesin görmesi için hazır halde.

Gasparyan, Armenpress'e verdiği demeçte, "Çevrimiçi çalışmalarda Madenataran sadece Ermenistan'da değil, tüm bölgede de öncü konumda. Burada geliştirilen prensipler diğer çevrimiçi platformlara da örnek oluyor" dedi. Gasparyan ayrıca yıllar içinde Madenatar'ın dijital birimlerinin hem devletten aldığı destek hem de kişisel bağışlar sayesinde piyasadaki en iyi tarama cihazlarına sahip olduğunu ve bu sayede yazıtların yüksek kalitede fotoğraflanabildiğini söyledi.

Proje, Ermeni kültürünü dünyaya tanıtacak
Calouste Gulbenkian Vakfı tarafından finanse edilen ve 2026’nın ilk aylarında ulaşılabilir hale gelecek platformla, Tüm Armenologlar, araştırmacılar ve bilim insanları aradıklarını saniyeler içinde bulma şansına sahip olacak. Gasparyan projenin Ermeni kültürünün uluslararası tanınırlığını arttırma ve Armenoloji bilimini ilerletme potansiyeli olduğunu ifade etti. Gasparyan ayrıca dünyada bulunan 35-40 bin Ermeni yazıtının yaklaşık 13 binin Matenadaran Yerevan'da koruma altına alındığını söyledi. Ancak farklı ülkelerdeki kurumların diğer yazıtların transferi konusunda işbirliğini kabul etmeyecekleri için kalan yazıtların Ermenistan'a getirilebilmesinin imkansız olduğunu da ifade etti.







Bu haber agos kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (agos) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(agos). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+