Önce Rus-Ermeni şimdi de Türk-Azeri tatbikatı - Gündem
28 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Սիմ / Ժամ : Առագոտ

Gündem :

02 Ağustos 2020  

Önce Rus-Ermeni şimdi de Türk-Azeri tatbikatı -

Önce Rus-Ermeni şimdi de Türk-Azeri tatbikatı Önce Rus-Ermeni şimdi de Türk-Azeri tatbikatı

Azerbaycan ve Ermenistan arasıdaki çatışmalar devam ederken Rusya ile Ermenistan ortak bölgesel hava savunma sistemi tatbikatı yapmıştı. Bu kez de Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri, Azerbaycan topraklarında geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat yapmaya hazırlanıyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 12 Temmuz 2020’de başlayan çatışmalarla tansiyon yükselmiş, taraflar karşılıklı sert mesajlar vermişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri ilerleyen günlerde Azerbaycan'da geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat düzenlemek için hazırlıklarını sürdürüyor.

Tatbikat Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah'ta

Hava kuvvetlerinin tatbikatı 29 Temmuz'da başlayacak, 10 Ağustos'ta sona erecek. İki ülkeden savaş uçaklarının yer alacağı tatbikat Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah'ta sürdürülecek.

Kara kuvvetlerinin tatbikatı ise Bakü ve Nahçıvan'da 1-5 Ağustos'ta yapılacak. Tatbikatta çeşitli emirler icra edilecek, zırhlı araçlar, top ve havanlardan temsili düşman hedeflerine atışlar yapılacak.

Karşılıklı taciz atışı sürüyor

Öte yandan Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan tarafından keskin nişancıların açtığı ateş sonucu bir Ermeni askeri hayatını kaybetti.

Azerbaycan ise Ermenistan'ın ağır makineli silahlarla saldırdığını ve keskin nişancıların ateş açtığını öne sürdü. İki ülke arasındaki ateşkesin son 24 saat zarfında defalarca ihlal edildiği bildiriliyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, ülkenin kuzey sınırındaki Ermeni köylerinin havan mermileri ve obüs toplarıyla vurulduğunu bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermeni birliklerinin Azeri köylerine büyük kalibreli silahlarla saldırmasının ardından sınır yakınlarında çatışma çıktığını açıkladı.

Rus-Ermeni ortak hava savunma sistemleri tatbikatı

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, Rusya ile Ermenistan’ın ortak bölgesel hava savunma sistemi tatbikatı yaptığını duyurmuştu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, 23 Temmuz’da Facebook hesabından yaptığı açıklamada, bugün Ermenistan'da Rusya ile ortak hava savunma sistemleri tatbikatı başlattıklarını belirterek, tatbikatın amacının “keşif ve silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı mücadele yöntemlerinin incelenmesi” olduğunu belirtmişti.

Tatbikat sırasında SİHA’lara karşı yeni mücadele yöntemlerinin geliştirileceğini aktaran Stepanyan, “Tatbikata Rus ve Ermeni hava savunma sistemlerinin komutanları, Rus ve Ermeni avcı savaş uçakları ve Ermenistan ordusunun hava savunma sisteminin bütün birlikleri katılıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 12 Temmuz’dan bu yana çıkan çatışmalarda şimdiye kadar aralarında bir komutanın da bulunduğu 11 Azeri asker ve bir sivil, Ermenistan tarafında da 4 kişi hayatını kaybetti.

İki ülke arasında 2016 yılından bu yana ilk kez şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Azerbaycan'dan gözdağı

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, gerginlikle ilgili hafta başında yaptığı açıklamada, yaşananlardan Ermenistan'ı sorumlu tuttu. Dağlık Karabağ'ın durumu ile ilgili yürütülen görüşmelerin tıkandığına işaret eden Aliyev, Ermenistan'a karşı askeri seçeneği gözardı etmediklerini dile getirmişti.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Çarşamba akşamı Ermenistan'a askeri operasyon düzenlenmesi talebiyle binlerce kişinin katılımıyla bir protesto gösterisi düzenlenmişti.

Rusya'nın arabulucuk teklifi

Bölgenin güçlü ülkelerinden Rusya da Salı günü taraflara itidal çağrısı yapmıştı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, söz konusu çağrıda "Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışmaya ilişkin derin bir endişe duyuyoruz" diyerek Minsk Grubu Eş Başkanı Rusya'nın arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu vurgulamıştı. Bu grup, 1992 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa yönelik barışçıl bir çözümü teşvik etmek için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kurulmuştu.

30 yıldır süren çatışmalar

Kafkaslarda bulunan bu iki ülke yaklaşık 30 yıldır Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki hak iddiaları nedeniyle çatışma yaşıyor. Ermeni nüfusun yoğun olduğu Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan'a verildi. 1980'lerin sonundan itibaren Ermenistan yanlısı güçlerin kontrolü ele geçirdiği Dağlık Karabağ, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ancak uluslararası toplum Dağlık Karabağ'ı bağımsız bir ülke olarak tanımadı.

Rusya ve batılı ülkeler, gerilimin arttığı son günlerde hem Ermenistan hem de Azerbaycan'ı sükunete çağırdı. Bölgedeki gerilimin, Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye ile Rusya arasında da gerilime neden olması ve çatışmaya her iki ülkenin de müdahil olmasından endişe ediliyor.

Ermenistan ile Azerbaycan, 1994'te bir ateşkes anlaşması imzalamış olsa da taraflar arasında o tarihten bu yana özellikle Dağlık Karabağ çevresinde ve Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar meydana geliyor.






Bu haber Rudav kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (Rudav) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(Rudav). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+