Kasparov: Satranc cocuklara mantigi ve sorumlulugu ogretir -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	Ermeni bir annenin cocugu Kasparov  satranc sayesinde insanlarin yasami daha iyi kavrayabilecegini soyluyor.  Ermeni soykirimi  iddiasiyla ilgili  Tarih geride birakilmali  diyen Kasparov a gore egitim verilerse Turkiye bes yil icinde harika satrancciyi bulacak
Garry Kasparov  yasama  ekstra lezzetler  katan bir isim. Yasama serpistirdigi entelektuel baharatsa  tabii ki satranc! Eski dunya sampiyonu Mikhail Botvinnik Gelecek bu genc adamin ellerinde yatiyor diyordu Garry Kasparov icin. Ustelik bu soz soylendiginde Kasparov 11 yasindaydi. Kasparov  17 yasinda buyuk usta oldu. Kasim 1985 te 22 yasindayken Anatoly Karpov u yenerek dunya sampiyonlugu unvanina adini yazdirdi. 1985-2000 yillarinin kesintisiz dunya satranc sampiyonu Kasparov  iki gunluk bir program icin Istanbul daydi. Turkceye cevrilen ilk kitabi olan  buyuk satranc ustalarinin yasamlarini anlattigi  Benim Ustalarim i tanitti  yuzlerce imza atti  hayranlariyla bulustu. 2005 yilinda profesyonel satranc oyunculugundan emekli olan  kitaplari  kurdugu vakiflar  yazilari ve konusmalariyla genclerin satranc egitimine ve Rus politikasina yogunlasan Kasparov la konustuk. 
TUYAP ta imza gununuz yogun gecti  Turkiye de bu kadar populer oldugunuzu biliyor muydunuz? 
Evet  cok kalabalikti. Bir saat icinde 500 e yakin kitap imzaladim. Turkiye de satranc hic suphe yok ki gittikce gelisiyor. Turkiye de satranc egitimine hukumet tarafindan tam destek verilen  ayni zamanda bir bankanin destek verdigi dunyadaki tek ulke. Bu ulkenin cok genc bir nufusu var ve bir tur entelektuel aclik soz konusu. Sonucta satranc cok ucuz bir oyun. Genis bir futbol sahasina ya da bir tenis kortuna ihtiyaciniz yok. Satranc egitimi alan cocuklarin yuzde 99.9 u satranc oynamayi birakacaktir fakat yasam goruslerini  vizyonlarini gelistirebilir  mantikli dusunmeyi  sorumluluk almayi ogrenebilirler. 
Turkiye den buyuk bir satranc oyuncusu cikar mi? 
 Bazi ulkelerin satrancta iyi oldugu  gibi yanlis bir dusunce var. Bence yetenek her yere esit olarak yayilmis durumda. Mesele  bu yetenegi bulmak icin iyi bir aga sahip olmakla ilgili. Turkiye de yetenekli cocuklari bulmak icin cok calisir  onlara profesyonel satranc egitimi verirseniz bes yil icinde bircok harika oyuncu bulabilirsiniz. 
Satrancin bir ulkenin gelisiminde onemli bir rol oynayabilecegine inaniyor musunuz? 
Spesifik bir rolu olduguna inanmiyorum. Ama satranc insanlara yasamin komplike yonlerini anlama  kavrama konusunda yardimci olur. Satranc egitimi yasama ekstra baharatlar  ekstra lezzetler eklememize yardimci. 
Son yillarda ciddi anlamda politikayla ilgilenmeye basladiniz... 
Ilgilenmek dogru kelime degil. Ben ciddi sekilde politikanin icindeyim. Putin yonetimi ulkeyi otoriter bir sekilde yonetiyor. Ciddi bir yolsuzluk ve yozlasma soz konusu. 25 yil boyunca ulkemin renklerini savunan biri olarak  stratejik kabiliyetimi  enerjimi  popularitemi ulkemin tekrar yola girmesi icin kullanmam gerektigine inaniyorum. Bu zor ve tehlikeli  cunku bu oyundaki rakiplerim kurallara uymuyor. Bugun  Rusya da muhalefetin daginik oldugunun farkindayim. Soldan ve sagdan dusunceler birlesmeli. Bu  ideolojik bir durum degil. Rusya da demokrasi eriyor  secimlerimiz olmuyor. Biz secimleri kazanmak icin degil  gercek bir secime sahip olmak icin mucadele ediyoruz. Yuruttugum organizasyon United Civil Front farkli gruplari bir araya getirme konusunda basarili. 
Rusya da bazi hayranlariniz politikayla ugrasmanizi elestiriyor. Gecen yil bir hayraniniz size satranc tahtasiyla vurmustu. 
Bircok satranc hayrani gitmemi istemedi. Satranci tam anlamiyla tukendigim bir donemde birakmadim. Belki bes yil daha satrancta pek cok basari kazanabilirdim. Fakat ulkemin gelecegi icin bir gorevim olduguna inaniyorum. 
Ermeni bir anne ile Yahudi bir babanin cocugusunuz. Ermeni meselesi icin ne diyorsunuz? 
1915 Ermeni ulusu icin gercekten aci bir tarih. Ben herhangi bir bireyin de hata yapabilecegini ve bu tur olaylari kabul etme cesareti gosterip ileriye bakmasi gerektigini dusunurum. Bu neredeyse 100 yil onceki bir olay. O zaman Osmanli Imparatorlugu donemiydi. Turkiye yeni bir devlet. Bence tarih geride birakilmali  yanlis giden seyler kabul edilerek ulke yoluna devam etmeli. Kanimin yarisi da Yahudi. Ama ben kulturumle  yetisme tarzimla bir Rusum. Sonu felaket olabilecek Islam-Hiristiyan catismasi tehlikesinde  Turkiye nin onemli bir rolu olacak. Turkiye nin 10 yil icinde AB ye tam uye olmasini destekliyorum. Bu  medeni dunyaya demokrasinin bir Hiristiyan konsepti olmadigini gostermenin de en guzel yolu.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com