Bu Cocugu Tanidiniz mi? -  
 
	
 
	
	
	 
	 
	
	AGOS Gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Dink in oldurulmesinin ardindaki ihmaller  cinayetin nasil alenen islendigini kanitladi..
Bundan tam iki yil once bugun  omrunu Ermenilerle Turklerin bir arada yasayabilmesi icin harcamis olan Agos gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Hrant Dink olduruldu. Dink  gizlice degil goz gore gore  Emniyet ve Jandarma nin gozu onunde yoneltilen silahtan cikan kursunlarin hedefi oldu. 
Pek cok kusur  ihmaller  izaha muhtac gariplikler ve usulsuzluklerle dolu surec  Basbakanlik Teftis Kurulu raporuna gore  Dink’in oldurulmesine  zemin  olusturdu. Kimsenin Dink’e yonelen silahi engellemeye calismadigi  zemin” olmasa  olumunun 2. yilinda anilan Dink bugun cocuklari  torunlari ve esiyle birlikte yasiyor olacakti.
Iste o kusur  ihmal ve gariplikler zincirinin aciga cikartilabilen onemli kisimlari soyle:
TRABZON SAVCILIGI VE POLISI  MCDONALD’S BOMBALAMASINI TEROR SUCU OLARAK GORSELERDI
Yasin Hayal  24 Ekim 2004’te Trabzon’daki McDonald’s subesine bomba atti. Olayda 6 kisi yaralandi. Trabzon polisi  Hayal’i birkac gun sonra yakaladi. Olagan sartlarda bu tur bombalama olaylarini teror suclarina bakmakla yetkili savcilik sorusturuyor. Oysa  bu bombalama eylemine bakan Trabzon Emniyeti ve Savciligi  dosyaya adli bir olay muamelesi yapti  teror sucu kategorisine sokmadi. 
Olay  teror sucu kapsaminda gorulseydi  Yasin Hayal’in aldigi hapis cezasi muhtemelen yari oraninda artirilmis olacak  onbirinci ayda tutuksuz yargilanmak uzere serbest birakilmasi zorlasacak  daha onemlisi teror sucu oldugu icin orgut baglari arastirilacakti. 
Oysa  Hayal’in telefon kayitlari bile arastirilmadi. Bu baglarin arastirilmasi Hayal’in  Buyuk Abi” Erhan Tuncel’le iliskilerini mahkeme onunde aciga cikartacakti. Davanin bu yone kaymasi muhtemelen Hrant Dink cinayetinin planlamasini imkânsiz hale getirecekti. 
TRABZON’DAKI  NOBETCI HAKIMLER  HAYAL’I 11 AYDA  SERBEST  BIRAKMASAYDI... 
Yasin Hayal  Mc Donald’s bombalama eylemi nedeniyle  Trabzon 1.  Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilanmaya baslandi. Bu arada cok ilginc bir gelisme yasandi ve mahkeme yargilama surerken avukatlarinin tahliye talebini kabul ederek tutuklulugunun onbirinci ayinda (Eylul 2005) Hayal’i serbest birakti. Bu karar sonucu Hayal tutuksuz yargilanmaya baslandi.  
Molotof kokteyli tasiyan genclerin 2 yil tutuklu kaldigi Turkiye’de  Hayal’in 11 ay icinde tahliye edilmesi her bakimdan dikkat cekiciydi. Ama daha dikkat cekici olan  tahliye kararini  mahkemenin asil heyetinin izinli olmasi nedeniyle nobetci heyetin vermesiydi. 
Karara imza atan heyette  agir ceza hakimleri degil  onlarin yerine davaya bakan ve dosyayla butunuyle ilgisiz olan bir ticaret mahkemesi uyesi ile icra hakimi yer almisti. 
Bu heyet  ustelik Hayal’e yurtdisina cikis yasagi bile koymamisti. 1. Agir Ceza Mahkemesi ise dava sonunda Hayal’e  cezasinda indirim yaparak 6 yil 8 ay ceza verdi. Adalet Bakanligi Mufettisleri  daha sonra Hayal’i serbest birakan hakimlerle ilgili bir sorusturma acmaya gerek gormediler.
YARGITAY  HAYAL’IN DOSYASINI IKI YIL GECIKTIRMESEYDI...
Mahkeme  Hayal’i 14 Haziran 2006 tarihinde 6 yil 8 ay hapis cezasina carptirdi. Infaz Yasasi indirimleri sonucu bu ceza 32 aya dustu. Hayal yeniden hapse girmedi  cunku bunun icin cezanin Yargitay tarafindan onanmasi gerekiyordu. 
Iste bu noktada Yargitay’daki olaganustu gecikme Yasin Hayal’in disarida kalmasina yol acti. Soyle ki; Hayal’in avukatlarinin temyiz basvurusu Yargitay’a 2006 Temmuz ayinda geldi. 
Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’nin  Hayal’in mahkûmiyeti ile ilgili teblignameyi hazirlayip ilgili daireye gondermesi yaklasik 8 ay aldi  bu arada Hrant Dink olduruldu. 
Bassavcilik teblignameyi 6 Subat 2007 tarihinde gonderdi. Hrant Dink  Hayal’in de dahil oldugu organizasyonla 19 Ocak 2007 tarihinde olduruldu. 
Yargitay’in ilgili dairesi  Trabzon’daki mahkemenin Hayal’le ilgili kararinin bazi yonlerini onayip  bazi yonlerini bozdugu kararini gecen yil 2 Mayis 2008  tarihinde aldi. 
Yargitay  bu karari 2008’de degil de 2006 ya da 2007 yilinda almis olsaydi  Hayal’in 11 aya ek olarak  21 ay daha hapis yatmasi gerekecek  Hayal’e yeniden cezaevinin yolu gozukecekti. 
Bu durumda da Hrant Dink’in oldurulmesi organizasyonunda yer alamayacak  Ogun Samast’a Hrant Dink’in hayatina son veren silahi veremeyecekti.    
ERHAN TUNCEL DE MCDONALD’S BOMBALAMASINDAN DOLAYI YARGILANSAYDI...
Basbakanlik Teftis Kurulu raporu  Trabzon’daki Mc Donald’s subesinin bombalanmasi olayini Erhan Tuncel’le Yasin Hayal’in birlikte duzenledikleri gercegini bir kez daha teyit etti. 
Rapora gore  Tuncel’in bu bombalama eyleminin organizatorlerinden biri oldugu o donemde Istanbul Terorle Mucadele Subesi’nin raporlarinda da vurgulanmisti. Ancak  ortaya cikan onemli bir gariplik Trabzon Savciligi ve polisinin hicbir sekilde Erhan Tuncel’in ustune gitmemeleri  ona supheli sorgusu yapmamalari   bir sekilde kendisini bombalama eyleminin disinda tutmaya calismalari oldu. Tuncel  savciliga bile sevk edilmedi. Teftis Kurulu raporundaki bulgulardan yola cikilirsa  aslinda Erhan Tuncel’in de yakalanip sorgulanmasi gerekiyordu. Tuncel de Hayal’le birlikte yargilansaydi  muhtemelen Hrant Dink cinayetinin planlanmasi gundemden dusecekti. 
Oysa  Erhan Tuncel  yargilanmak bir tarafa  olaydan 24 gun sonra donemin Trabzon Emniyet Muduru Ramazan Akyurek tarafindan  Yardimci Istihbarat Elemani” (YIE) yapildi. 
Yargilama disinda birakilan Tuncel icin  zorla getirilerek dinlenmesi” karari alan mahkeme bile bu kararini uygulamadi. Jandarma ise adliyeye gelip durusmalari takip eden Tuncel’i bulamadigini bildirdi. Dink suikastindan sonra Hayal  bu olayda azmettirici olan Tuncel’in bombayi da imal ettigini anlatti.
TRABZON POLISI  KASIM 2006 DA TUNCEL’LE ILISKIYI  KOPARTMASAYDI
McDonald’s saldirisindan sonra polisin istihbarat elemani yapilan Erhan Tuncel  Trabzon Emniyeti Istihbarat Subesi’nde gorevli polis Muhittin Zenit’e bagli calismaya basladi. Tuncel  15 Subat ve 7 Nisan 2006 tarihli raporlarinda  Hayal’in Dink’e yonelik eylem yapacagini isim vererek bildirdi. Tuncel  bu donemde karsiliginda 1035 TL aldigi 11 istihbarat raporu verdi. Polislere kod adiyla degil gercek isimleriyle hitap edecek kadar emniyetle icli disli olan Tuncel’in  muhbirlik” statusu ilginctir ki  Dink cinayetinden kisa sure once 23 Kasim 2006’da sonlandirildi. 
Istihbarat raporlarinda guvenilmez oldugu belirtilmemesine ragmen  Basbakanlik Teftis Kurulu mufettisleri bu gerekceyi inandirici bulmadilar. Daha once dogru bir sekilde Dink’in oldurulecegini ihbar etmis olan Tuncel’in  cinayetten iki ay once istihbarat aginin disina cikartilmasi simdi elestiri konusu. 
Basbakanlik mufettislerine gore  bu islem Tuncel’in Hayal’in Dink’i oldurme planlariyla ilgili detayli bilgi verme ihtimalini ortadan kaldirdi. Bu islem yapildiginda Trabzon Emniyet Muduru Resat Altay’di. Altay  cinayetten 1 hafta sonra gorevinden alindi.
TRABZON POLISI  ISTIHBARAT CALISMASINA DEVAM ETMIS OLSAYDI... 
Trabzon Emniyet Mudurlugu  17 Subat 2006 tarihinde  yani  cinayetten 11 ay once Erhan Tuncel’den gelen   Dink’e yonelik eylem yapilacagi” bilgisini  Emniyet Genel Mudurlugu Istihbarat Daire Baskanligi ile Istanbul Emniyet Mudurlugu’ne bildirdi. 
Sistem  bu tarihten itibaren Dink’e yonelik tehditten haberdardi. Trabzon Emniyeti  7 Nisan 2006’da ikinci uyarida bulundu. Bu yazilarinda Yasin Hayal’e yonelik arastirmalarin surdugunu kaydeden Trabzon Emniyeti  daha sonra hicbir istihbari bilgi vermedi. 
Basbakanlik Teftis Kurulu mufettisleri  bu noktada Trabzon polisini  bu konudaki istihbarat calismasinin gerisini getirmedigi  Istanbul’a yeni bilgi gondermedigi icin kusurlu buluyor. Trabzon Emniyet Muduru Akyurek  haziran 2006’da Istihbarat Baskanligi’na atanarak   Ankara’ya gitti  bosalan Trabzon Emniyeti’ne bu tarihte Resat Altay getirildi.
DINK’IN VURULACAGINI OGRENEN JANDARMA ALBAYI HAREKETE GECSEYDI...
Dink’in oldurulecegini Jandarma da biliyordu. Trabzon Il Jandarma Komutanligi’na haber elemanligi yapan Yasin Hayal’in enistesi Coskun Igci  Hayal’in Hrant Dink’i vurmak icin kendisinden silah istedigini Temmuz 2006’da  yani cinayetten yaklasik 6 ay once ilgili birime bildirdi. 
Daha sonra yapilan incelemeler  bu bilginin Trabzon Jandarma Il Alay Komutani Albay Ali Oz’e kadar ulastigini ortaya cikardi. Ancak Trabzon Jandarma orgutu  eline ulasmis olan butun istihbarata ragmen cinayete seyirci kalmayi tercih etti. 
Jandarma Komutani Albay Ali Oz ve emrindeki isimlerin  Dink olduruldukten sonra suikast bilgisini daha onceden edinmedikleri yonunde sahte rapor duzenledikleri anlasildi. Valiligin Oz hakkindaki  yargilanmasin” kararini mahkeme kisa sure once kaldirdi. Albay Oz halen olaydaki ihmali nedeniyle yargilaniyor.
TRABZON VALILILIGI POLIS ILE JANDARMA ARASINDA KOORDINASYON SAGLASAYDI    
Basbakanlik Mufettisleri  olayi inceledikten sonra Trabzon Valiligi’nde de kusur buldular. 
Mufettislere gore  Valilik makami Jandarma ile Emniyet arasinda duzenli bir koordinasyon mekanizmasi kurmus olsaydi  her iki birimde de bulunan Dink’in oldurulecegine iliskin istihbaratin daha ciddi bir sekilde islem gormesi mumkun olabilirdi. 
EMNIYET ISTIHBARAT BASKANLIGI KOORDINASYON YAPIP DINK’I HEDEF KISI LISTESINE KOYMUS OLSAYDI...
Basbakanlik Mufettisleri  Ankara’daki Istihbarat Baskanligi’nin Trabzon Emniyeti ile Istanbul Emniyeti arasinda gerekli koordinasyonu saglamak ve sureci izleyerek koruma onlemlerinin alinmasi basliklarinda da kusurlu davrandigi gorusundeler. 
Istihbarat Daire Baskanligi  hedef haline gelen kisileri  Hedef Sahislar Programi” adi verilen programa alarak  bu kisilerin korunmalarina  zemin” hazirliyor. Ancak  2003’ten bu yana tehdit edilen Dink’in ismi butun verilere ragmen bu programa alinmadi. 
Basbakanlik Mufettisleri  Istihbarat Baskanligi’nin bu konuda ihmali oldugunu belirtiyorlar. Bu nedenle  olay oldugu sirada Istihbarat Baskani olan Akyurek hakkinda inceleme yapilmasini istediler. Basbakan Recep Tayyip Erdogan bu talebi onayladi.  
ISTANBUL EMNIYETI  TEHDIDIN CIDDIYETINI YETERINCE ALGILAYIP  DINK’E KORUMA VERMIS OLSAYDI...
Istanbul’daki Ermeni Patrigi Mesrob II  daha 2003 yilinda Istanbul Emniyeti’ne basvurarak cemaate yonelik tehditlere karsi onlem alinmasini istemisti. 
Ayrica  Hrant Dink  avukat Kemal Kerincsiz’in suc duyurusu uzerine TCK 301’inci maddeden yargilanmis  6 ay hapse mahkûm olmus  butun bu surec icinde asiri milliyetci cevrelerin boy hedefi haline gelmisti. 
Dink  hatta Istanbul Valiligine cagrilarak dikkatli olmasi hususu kendisine aktarilmisti. Istanbul Emniyeti  ayrica Trabzon Emniyeti’nin Dink konusunda uyarida bulundugu 17 Subat 2006 tarihinden bu yana tehdidi bilmekteydi. 
Ancak  butun bu verilere ragmen Istanbul Emniyeti Hrant Dink’e koruma tahsis etmedi. Basbakanlik Teftis Kurulu mufettisleri  Istanbul Emniyeti’nin   eylem planina dair istihbari bilgilerin yaninda Patrik’in dilekcesi ve Dink’in yargilanmasi surecinde yasanan diger olaylari degerlendirmeye almayarak gorevin ifasinda gerekli hassasiyeti goster- medigini” vurguladilar. 
Raporda  Celalettin Cerrah’in basinda oldugu Istanbul Emniyeti’ne  yargilama sureciyle ilgili gelismelerin  yakinen izlenmedigi  tehdidin ciddiyetinin yeterince algilanmadigi” gibi oldukca agir elestiriler yoneltildi.
	
	 
Bu haber  kaynağından gelmektedir. 
Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı ()  ve yazarına ait olup,
 bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.
Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com