Ermeniler Yoksa Turk Mu ? - Haber Arşivi 2001-2011
19 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Անահիտ / Ժամ : Հոթապեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

15 Mart 2009  

Ermeniler Yoksa Turk Mu ? -

Ermeniler Yoksa Turk Mu ?

Prof. Dr. Abdurrahman Kuçuk un ERMENİ KİLİSESİ VE TuRKLER’ isimli kitabı ortalıgı karıstıracak gibi gözukuyor.

Turkiye’nin yetistirdigi sayılı ilahiyatçılardan birisi olan ve din tarihi uzmanlığı ile tanınan Prof. Kuçuk, tarihsel verileri değerlendirirken bizleri sasırtacak sonuçlara ulasıyor.

Kitapta verielen bilgiler söyle: Turkiye’de yasayan Ermeniler, Hristiyanlığın Gregoryen mezhebinden…
Gregoryen adı da Gregor’den (Kirkor) geliyor.

Gregor ise, Suren isimli birisinin vaftiz ismidir. Yani; Suren Hristiyan olunca vaftiz edilmis ve Gregor adını almıstır.
İste bu kisi bugun Ermenistan olarak bölgeye gelmis ve Hristiyanlığı burada yaymıstır. Böylece orada ortaya çıkan Hristiyanlığa da yayıcısı Gregor’e bağlı olarak Gregoryen mezhebi denilmistir.

Ermenistan coğrafyasına Hristiyanlığı getiren kisi olan Gregor (Kirkor) ise Horasanlı Anak Bey’in oğludur. Adı Suren olan bu kisi, Kayseri’de Hristiyan olmus ve Kirkor /Gregoir (Gregor) unvanını almıstır.

Bu kisinin Hırıstiyan yaptığı topluluklar Turk, Hayg, Pers, Grek, Gurcu gibi etnik yapılardan olusuyordu. Gregor’un yaydığı Hristiyanlık da diğer Hıristiyanlıktan farklı özellikler tasıyordu. Kimi arastırmacılar, bu Gregor’un aslında Turklerdeki Dede Korkut olduğunu bile iddia ediyorlar. Arastırmacıların Ermenistan’da yaptığı arastırmalar gösteriyor ki bu Ermeni Hristiyanlığı ile Turk kulturu arasında pekçok benzerlik ve hatta aynılık bulunmaktadır. Bu yuzden, Bizans Devleti tarafından temsil edilen Ortodoks Hıristiyanlığın Gregoryen Hıristiyanlığı yutması, Turkler tarafından engellenmistir. Turkler; bin sene öncesinde egemen oldukları bölgede Ermeniler ile barıs içinde yasamayı dikkate almıslardır. Osmanlı Devleti de Ermenileri Millet-i Sadıka’ yani sadık millet olarak adlandırmıstır. Bu sureçte de Ermeni Kulturu ile Turk kulturu birbirlerinden yoğun biçimde alısveriste bulunmuslardır.

Ta ki 19. yuzyılın son çeyreğine kadar bu dostluk surmustur.

Bugun ise iki halk, birbiri ile sanki kanlı bıçaklı gibidir… İki tarafın da birbirini yeniden tanıması gerekiyor.
Prof. Abdurrahman Kuçuk, Berikan Yayınevi (0312 232 62 18) tarafından yayımlanan bu arastırmasında, Ermenileri merak edenlere çok ayrıntılı ve ilginç bilgiler sunuyor.

Ermeniler uzerine yayımlanmıs diğer bir çalısma da su: TuRKİYE PROTESTAN ERMENİLERİ
Bu çalısma da Berikan Yayınevi’nden çıktı.

Protestan Ermeniler konusunu arastırıp yazan ise Dr. Mehmet Alparslan Kuçuk…
Çok önemli bilgilerin yer aldığı bu çalısma, ulkemizdeki Ermeniler için de ilginç bilgilerle dolu gözukuyor…

DİNLER TARİHİ
İnsanoğlunun en buyuk kulturel miraslarından birisi dindir. Bugun bile din olgusu tam olarak kavranılmıs değildir. Dine dayalı çatısmalar hatta savaslar devam etmekte; en gelismis toplumların liderleri bile baska dinlerin bulunduğu bölgelere doğru savasa çıkarken, Din uğruna savas yaptığını’ söyleyebilmektedir.

İste, din olgusunu en ayrıntılı biçimde anlatan kitaplardan birisi daha elimizin altında. Berikan Yayınevi’nin çıkardığı DİNLER TARİHİ’ isimli hacimli kitabı yazanların basında Prof. Dr. Abdurrahman Kuçuk var. Yine Prof. Dr. Gunay Tumer ile Dr. Mehmet Alparslan Kuçuk çalısmanın yazarları arasında.
Din konusunda bir sey öğrenmek isteyen herkese, mutlaka bu kitaba bakmalarını tavsiye ediyorum.
Hacimli bir çalısma olan Dinler tarihi de Berikan Yayınevi tarafından piyasaya verildi.

BuTuN TuRK HALKLARI’
Turk tarihi açısından çok önemli bir kaynak daha yayımlandı: Turk Onomastikası/Çin Seddi’nden Viyana kapılarına Kadar’ ust baslığı altındaki kitabın adı BuTuN TuRK HALKLARI 23 Boy, Oymak, Oba ismi derlenmis bulunuyor. D. A. Batur’un ilaveleriyle Selenge Yayınları’ndan çıkan bu eseri L. N. Lezina ve A. V. Superanskaya hazırlamıslar. Kaçırılmaması gereken bir çalısma. Zaten Selenge Yayınları, Turk tarihi uzerine yazılmıs dunya çapında kabul görmus eserleri yayınlamasıyla tanınıyor.

E-mail: selenge@selenge.com.tr





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+