Kanada'daki G-8 zirvesinde bir araya gleen Minsk grubu ülkeleri Karabağ sorunun çözümüne destek sözü verdi. - Haber Arşivi 2001-2011
30 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Գիշերավար / Ժամ : Ճառագայթեալ

Haber Arşivi 2001-2011 :

28 Haziran 2010  

Kanada'daki G-8 zirvesinde bir araya gleen Minsk grubu ülkeleri Karabağ sorunun çözümüne destek sözü verdi. -

Kanada'daki G-8 zirvesinde bir araya gleen Minsk grubu ülkeleri Karabağ sorunun çözümüne destek sözü verdi.

Minsk grubu eşbaşkanları Amerika Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya'nın Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ortak açıklama yayımladı.

Azeri ve Ermeni taraflarının çerçeve anlaşmasında mutabık kalmakla çok büyük bir adım attığı artık ayrıntılar üzerinde çalışılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada "Ermenistan ve Azerbaycan çalışmalarını tamamlamalı" denildi.

G8 grubunun liderleri, toplantıların sonuç bildirisinde ise, "İsrail'in Gazze ablukasını sona erdirmesi ve Filistin yönetimiyle barış müzakeresi başlatması" çağrısında bulunuldu.

Bildiride ayrıca Türkiye ve Brezilya'nın İran ile vardığı uranyum takası anlaşmasına da atıf yapıldı.

Bildiride, İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan sorunu çözmeye dönük tüm diplomatik çabalardan duyulan memnuniyet dile getirilirken, "Türkiye ve Brezilya'nın Tahran Araştırma Reaktörü konusunda, son dönemdeki çabaları da buna dahil" ifadesi kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen İran'a yeni yaptırım kararının uluslararası toplumun kaygılarını yansıttığına işaret edilen bildiride, tüm ülkelere bu kararı tam olarak uygulaması çağrısında bulunuldu. Bildiride, tüm ülkeler gibi İran'ın da sivil nükleer program yürütmeye hakkı olduğunu, ancak bu hakkın bazı uluslararası yükümlülükleri de beraberinde getirdiği ifade edildi.

"İran'ın, nükleer faaliyetleriyle ilgili şeffaf davranmaması ve uranyum zenginleştirmeye devam etme niyetinden derin kaygılıyız" denilen bildiride, bu ülkeye, BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun koşullarına önem vermesi ve nükleer programının barışçıl olduğuna dair uluslararası güven tesis etmek için ilgili kararları hayata geçirmesi çağrısında da bulunuldu.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+